петък, 29 август 2008 г.

IT-гигантите с правила за поведение

Сега - 46 стр.
IT-гигантите с правила за поведение



Корпорациите Microsoft, Google и Yahoo се договориха да създадат устав, който да съдържа правила за дейността им в Китай и други страни, където има много забрани, съобщи SagaTechnology.
За съдържанието на доброволния кодекс се знае малко: с него се установяват „принципи на свобода на изр азяването и тайна на личната информация".
Предполага, че на основата на споменатия кодекс, компаниите, които правят бизнес в държави, в които се смята, че тези принципи нямат особено значение, ще се противопоставят с всички сили на опитите на властите и спецслужбите да блокират достъпа до неугодни за тях мрежови ресурси.
За подготовката на устава съобщиха с писма сенаторите Ричард Дърбин и Том Кобърн.
Преди време те се опасяваха, че без такъв документ правителството на Китай може да окаже натиск върху интернет компаниите и да поиска информация за потребителите им.
През 2007 г. Yahoo! и MSN се съгласиха по молба на властите да цензурират блогове на китайци и да отделят всички нелегални съобщения.
Китайското правителство също ги посъветва да запитват при регистрацията за истинските имена, адреса и други данни на потребителите.
През 2006 г. британските и ирландските журналисти обявиха бойкот на Yahoo за сътрудничеството му с китайските власти.
В резултат на това сътрудничество в затвора бяха изпратени трима журналисти.
Няколко месеца преди това правозащитниците обвиниха Yahoo, че предоставя на китайските власти данни за диси-дента Ли Чжи.
събота, 30 август 2008 05:04:26

Няма коментари: