събота, 30 август 2008 г.

По-лесно.bg

Капитал - 44 стр.
По-лесно.bg

Калина КАЛЧЕВА

Регистрацията на .bg адреси в интернет става по-либерална. На теория
Регистрацията на домейн 6 България доскоро ти дабаше неподозирана добавена стойност освен уебадрес с разширение .Ьд.
Процедурата, с която заявяваш и в крайна сметка получаваш име на сайт, те учеше на важни житейски качества: търпение, организираност и упоритост (докато събереш нужните документи, с които да докажеш право на използване - търговска марка, регистрация на фирма и т.н.). Школата за каляване на характера, наречена „Регистър.БГ", обаче може би ще затвори врати, след като единственият регистратор на интернет адреси с разширение .bg обяви нови, по-либерални условия за получаване на имена.
По-добре късно
„Регистър.БГ" (подразделение на варненската фирма „Цифрови системи") обяви във вторник новите си общи условия за получаване на национален домейн от областта на първо ниво (ccTLD). Досега желаещите да получат интернет адрес, който завършва с разширението .bg, трябваше да докажат правото си да използват желаното име. За целта трябваше да имате запазена в Патентното ведомство търговска марка, да сте регистрирана фирма, да притежавате печатно издание с ISSN, ISBN, да сте парламентарна коалиция и т.н. Ако желаехте да запазите интернет адрес със собственото си име, трябваше да стискате палци то да не съвпадне с фамилията на някой известен българин или да не прозвучи така на регистраторите от варненската фирма. („Когато желаното име може да доведе до объркване, трябва да се използва друго име", според общите условия.)
Според новите условия вече можете да регистрирате име, без да отговаряте на тези условия - „на свой риск", както пише на уебстраницата на „Регистър.БГ". В такъв случай обаче домейнът ви ще бъде незащитен, т.е. ще подлежи на арбитриране при евентуални претенции към името. Защитени домейни са тези, които удостоверяват основания за ползване (фирмена регистрация, търговска марка и т.н.) или са на повече от 5 години.
Новосъздадената арбитражна комисия ще бъде една от най-важните части на регистратора. За съжаление за момента няма данни кой ще участва в този своеобразен съд освен споменатото в общите условия, че „ще бъде сформирана от „Регистър.БГ". Според Вени Марковски от „Интернет общество - България" и Красимир Симонски от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) няма информация към тях да са отправени покани за „експертно съдействие" в работата на тази арбитражна комисия. От общите условия обаче става ясно, че разглеждането на един подобен спор ще струва 100 евро.
Промяната в регламента за регистрация на интернет сайт с разширение .bg безспорно е крачка напред. Според Красимир Симонски, зам.-председател на ДАИТС, мерките, предприети от „Регисгьр.БГ", са много закъснели, но поне са факт. Остава въпросът защо подобна промяна бе извършена сега, при положение че занштниците на „Регистър.БГ" често обосноваваха тежката си процедура с тенденция в световен мащаб да се върви към по-строги правила, а не обратното. Според Вени Марковски, бивш представител на България в ICANN (организацията, грижеща се за разпределянето на имената на домейните от първо ниво и делегираща на национално ниво правото те да се регистрират) и участник в неправителствената организация „Публичен интернет регистър", причината за промяната (осъществена в иначе отпускарския месец август) е предстоящата първа конференция на регистраторите от Централна и Източна Европа в София от 8 до 10 септември.
Kpumukama
Условията за регистриране на интернет адреси често бяха сочени като една от основните причини (заедно с цената за регистрация на .bg домейн, която е 30 евро без ДДС) за малкия брой сайтове с националното разширение. По данни на European Domain Statistics за май 2008 г. в Чехия, където един домейн струва 79 евро годишно, регистраторът е неправителствена организация с участие на държавата, но въпреки това са разпределени над 400 хиляди национални доменна.
Към сряда, 17 август (или ден и половина след като бяха обявени новите условия на сайта на „Регистър.БГ"), имаше въведени над 780 запитвания за нови интернет адреси според електронната тикет система на „Регистър. БГ". Естествено това не означава, че в близките дни ще има нови 800 сайта, но определено е индикация, че интерес към .bg домейни има и че може да се очаква новата процедура да доведе до повишаване броя на сайтовете, използващи българското ccTLD.
Именно хабенето на време и нерви, а не цената беше голямата спънка пред повечето хора, които се интересуват от .bg домейн. Алтернативен начин да се сдобиеш с име на български сайт бе да използваш услугите на друга фирма - „Регистратор. бг", които срещу по-висока цена вършеха работата на посредник. Схемата беше следната: плащаш, за да бъде регистрирана фирма с желаното от теб име, а после, след като имаш основанието да получиш домейн и такъв ти бъде даден, тази компания прекратява дейността си.
Опитите да се разбие доминиращата роля на „Цифрови системи" и „Регистър.БГ" при bg сайтовете имат дълга история. Последната инициатива в тази посока датира от 2007 г. Тя се нарича „Точка.ВG" и нейната цел бе да предизвика дискусия за работата на регистратора монополист. Друг подход имаше сдружение, наречено „Български публичен интернет регистър". В него участваха „Интернет общество - България", ДАИТС, Сдружението за електронни комуникации и представители на университетската общност. През 2006 г. това сдружение заяви, че има намерение (с правителствена подкрепа) да кандидатства по процедурата за пределегиране на правата за регистриране на национални домейни пред ICANN и управляваната от тях агенция IANA (организацията, която се грижи за „зачислените" към страните национални доменни от първо ниво). По тази процедура са били сменени отговорните за тази дейност институции в Швеция, Хонконг и т.н.
Идеята беше базата данни с bg сайтове да бъде поета от сдружението „Български публичен интернет регистър", а техническата част от предлагането на домейни да се осъществи от повече компании. Така или иначе това не се е случило до днес, въпреки че Красимир Симонски от ДАИТС заяви за „Капитал", че е напълно възможно такава процедура да бъде започната в съвсем близко бъдеще. Което обаче не означава, че тя ще бъде успешна - за подобни решения на ICANN е необходимо обединяването на държава, бизнес и интернет общество, както и сериозни нарушения или пропуски на действащия регулатор. През 2006 г. бе проведена среща в София на IANA (Balcan ccTLD Workshop). Пак през същата 2006 г. бяха въведени някои промени в правилата на „Регистър.БГ" като това, че началната такса за регистрация от 60 долара отпадна. В момента, за да притежавате за година домейн с .bg, трябва да платите 30 евро без ДДС, или 70.40 лева. За сравнение -цената на един домейн с разширение .com е около 10 долара. И все пак подобни цени съществуват, а в други европейски държави таксите са дори по-скъпи. И все пак фактът, че в България регистрираните .bg домейни от 1993 г. не надвишават 10 хиляди, е показателен (точни данни не бяха предоставени от „Регистър.БГ", които отказаха какъвто и да било коментар по новите общи условия до редакционното приключване на броя).
Либералния монополист
„Раздаването на домейни не може да бъде бизнес. Трябва да се постигнат максимално честни демократични условия за разпределяне на ресурс, който е национален", коментира за „Капитал" зам.-председателят на ДАИТС Красимир Симонски. Въпреки че по това твърдение също може да се спори, е категорично ясно, че ресурсът .bg е важен за обществения интерес.
Всъщност големият въпрос, който и тези нови общи условия не могат да разрешат, е един - защо няма алтернатива на „Регистър.БГ". От гледна точка на администрацията монопол няма - през 1998 г. Комисията за защита на конкуренцията е била сезирала от Вени Марковски за монопол - по това време bg сайтовете са се разпределяли директно от компанията майка на „Регистър.БГ", която се нарича „Цифрови системи". Според заключението „Цифрови системи" не са монополист, а „компания с преобладаващ пазарен дял".
На практика няма причина да има монопол, защото в общите условия на „Регистър.БГ" е посочено, че към компанията може да бъде асоцииран друг регистратор. Упомената е дори цената (1000 евро) за начално включване на този алтернативен регистратор. Интересен е фактът, че няма друг действащ регистратор, при положение че това очевидно си е действащ бизнес (приходите на „Регистър.БГ" за 2006 г. са 532 хиляди лева). В общите условия обаче не е посочена процедура, по която на практика да се случи това, а по неофициална информация на отправени запитвания просто не е било отговорено.
Разликата между усещането за монопол и монопола е малка, а единствено конкуренцията може да регулира ефективно цената, качеството на услугата и т.н. На практика това се случва и в момента – по данни на webhosting.info регистрираните от България домейни с разширение .com са над 100 хиляди. Приемливата алтернатива за притежателите на български сайтове все още е да регистрират алтернативни имена зад граница независимо дали .bg домейнът е национален ресурс или не. Всъщност никой не печели от липсата на справедлив регламент при разпределението на интернет имена под националния домейн. А компании като „Регистър.БГ" едва ли ще реформират доброволно своите бизнес практики, освен ако не бъдат принудени да го направят от невидимата ръка на свободния пазар.
***
Домейните и буквите
■ ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - организация, съхраняваща базата данни с имената на интернет страниците по света и регулираща раздаването на домейни
■ IANA (Internet Assigned Numbers Authority) -контролирана от ICANN организация, която дистрибутира националните домейни
■ ccTLD (country-code Top Level Domain) - домейн от първо ниво, използван за разпознаване на определена държава.
■ TLD (generic Top-level Domains) - общ домейн от първо ниво (като .com, .net, .org).
събота, 30 август 2008 04:43:28

Няма коментари: