петък, 29 август 2008 г.

Интелектът на успеха

Кеш - 53 стр.
Интелектът на успеха



Добрите намерения се ценят, но не са достатъчни
Материалът е предоставен от PR специалистите на
Навикът да се поддаваме на емоциите не позволява на хората напълно да разкрият интелектуалния си ресурс.
Единственият достоверен тест дали притежавате това, което се нарича интелект на успеха, е дали изпълнявате успешно функииите си. Интелектът на успеха е антипод на инертното мислене и представлява балансирано съчетание на аналитични, творчески и практически навици на мислене. Интелектът на успеха е нещо, което се възпитава, чрез него постигате резултати вследствие на усилията, които полагате, на труда, който влагате, и крайния резултат. Какви са типологичните качества на интелекта на успеха, какви са характеристиките, които в крайна сметка довеждат до успешна реализация?
Интелектът на успеха е нещо, което се възпитава.
1. Хората с интелект на успеха се мотивират сами
Няма никакво значение какви таланти и способности притежавате, ако не намерите мотив да ги използвате. Що се отнася до постигането на успех, в повечето случаи мотивацията се цени толкова, колкото и интелектуалните способности. И затова именно с мотивацията може да се обяснят индивидуалните разлики в степените на успешност. Някои хора черпят мотивация от външни източници - от това дали получават одобрение, дали се развиват в кариерата, дали печелят повече пари. За други мотивацията е вътрешен източник, който създава усещането за удовлетворение от добре свършената работа. Човек трябва да поиска да постигне успех. Защото външните източници на мотивация невинаги са постоянни. И когато те отслабват или изчезват, човекът, който се мотивира „отвън", често губи стимул да прави каквото и да било.
Вътрешно мотивираните личности са способни да поддържат нивото си на мотивация, надделяващо над спадовете и подемите, характерни за всяка кариера.
2. Хората с интелект на успеха се научават да контролират поривите си
В живота винаги има моменти, когато импулсивното поведение е неизбежно, понякога и необходимо, но като правило то пречи на работата и развитието ви. Навикът да се поддаваме на емоциите определено пречи на оптималната работоспособност на всеки, не позволява на хората напълно да разкрият интелектуалния си ресурс, когато се справят с някакъв проблем. Безкрайните размишления над едно и също са безплодни, но човек не може да си позволи и да се „хваща" за първото решение, което му хрумне в опита да отстрани даден проблем. Хората с интелект на успеха, независимо какъв стил на работа имат, при решаване на проблеми и вземането на решения действат бързо и решително, но, като правило, само в познати ситуации. Те действат не под влиянието на порив или емоция, а ръководени от натрупания опит
3. Хората с интелект на успеха знаят кога трябва да проявят настойчивост в постигането на целта си Някои хора, независимо от интелекта си, се предават твърде лесно. Ако нещата не започнат незабавно да се развиват позитивно или техните първоначални опити се окажат безуспешни, те просто „излизат от играта". По този начин сами се лишават от възможността да решават проблемите и да постигат личен успех. И най-малкото разочарование може да ги доведе до състояние на личен провал. Обща черта на хората, притежаващи интелект на успеха, е упоритостта. Успехът понякога идва след дълга върволица от разочарования и неуспехи. И само умението да прояви лично упорство може да помогне на човек да заложи основата на бъдещия си успех. В другата крайност изпадат хората, които дълго време продължават да се занимават с проблеми, които са извън техните възможности за решаване. Хората с интелект на успеха са не по-малко упорити, но когато им стане ясно, че не постигат прогрес, разбират, че е време да прекратят старанията си.
4. Хората с интелект на успеха знаят как да „изцедят" максимума от собствените си способности Много хора в определен момент осъзнават, че са далеч от изискванията на професията или длъжността си. И у тях възниква усещането, че за изпълнение на задълженията им са нужни съвсем различни способности от тези, които те притежават „по рождение". Такива „открития" обикновено водят до това, че човек си избира друга област, в която да се развива, или се примирява с това, че няма да постигне успех и развитие в кариерата си. Обратното, хората с интелект на успеха първо ще опитат максимално много варианти да се справят, преди да се откажат, и затова те имат и най-големи шансове да преуспеят. Хората с интелект на успеха добре познават силните и слабите си страни и умеят да ги обръщат в своя полза.
5. Хората с интелект на успеха пренасят мислите си в плоскостта на практическите
Мотивацията се цени толкова, колкото и интелектуалните способности.
Действия Често хора, които имат способности да генерират идеи, са съвършено неспособни да превърнат мислите си в активно действие. Хората, които предлагат добри решения, но нямат желание или способност да ги превърнат в действия, колкото и умни и талантливи да са, никога няма да успеят да извлекат полза от тях.
6. Хората с интелект на успеха са ориентирани към резултати
Има хора, които са обсебени повече от самия процес, отколкото от крайния резултат, до който трябва да стигнат. Но критерият за нашия успех е на първо място реалното постижение, резултатът. Няма абсолютно никакво значение колко съвестно работите, какви усилия полагате, ако не постигате резултат нито за вас, нито за фирмата ви. Добрите намерения се ценят, но съвсем не са всичко, нито са достатъчни. И не това очаква от вас работодателят ви.
7. Хората с интелект на успеха винаги довеждат до край това, с което се захванат
Що се отнася до „недовършващшпе" то впечатлението е, че като цяло в техния живот никога нищо не е близко до финализиране. Хората с интелект на успеха винаги попадат там, където искат да отидат, и ако целта им е да решат проблем или да вземат решение, те я постигат.

петък, 29 август 2008 03:24:36

Няма коментари: