събота, 30 август 2008 г.

Европарламентът пак поема телекомуникациите

Банкер - 17 стр.
Европарламентът пак поема телекомуникациите



След намалението на цените на роуминга през миналата година на пленарната сесия на Европарламента, която започва от 1 септември, депутатите ще обсъдят новите реформи в телекомуникационната сфера. Намеренията са да се осигурят по-големи права на потребителите на този тип услуги, да се развие нов диапазон от честоти посредством преминаване от аналогова към дигитална телевизия, както и да се подобри конкуренцията в сектора. Предвижда се например времето за прехвърляне на телефонния номер от един оператор към друг да се скъси до 24 часа. Офертите и цените на различните оператори пък следва да са ясни и да могат лесно да се сравнят от потребителите. Безплатните телефони ще се набират и от останалите европейски страни, а ползването на номер 112 ще е възможно и по електронен път.
Депутатите ще се произнесат и по предложението на комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг за създаването на Европейска служба за телекомуникационния пазар (European Telecom Market Authority), която ще има за цел да насърчава конкуренцията в сектора. Тя ще разполага с правомощията да налага решения на националните власти. Начело на новата агенция ще са директорите на 27-те национални агенции по телекомуникации. Едно от най-силните им оръжия ще е правото да принуждават бивши монополисти да поделят предавателните си мрежи наравно с конкурентни компании. По данни на Европейската асоциация за конкуренция в телекомуникациите сега 90% от разговорите и 80% от високоскоростния ИНТЕРНЕТ ползват поне частично мрежите на бивши монополи. Целта на Брюксел е осигуряването на 100-процентова конкурентност в тази област.
Депутатите ще обсъдят и предложенията на Европейската комисия за създаването на общи правила за използването на новите честоти, които ще се освобождават при поетапното преминаване от аналогова към дигитална телевизия в общността. Това разширява възможностите за развитието на мултимедийните услуги, мобилната телевизия, нови ТВ канали, както и за медицинско обслужване и обучение от разстояние, защита от природни бедствия и т.н. По прогнозни данни стойността на потенциалните услуги възлиза на 250 млрд. евро. Според докладчика на Европарламента по този въпрос Патрисиа Тоя проблемът е, че засега „в 27-те страни членки няма общ план за преминаване от аналогова към дигитална телевизия. В някои държави това вече е факт, в други е на стадий на планиране".
събота, 30 август 2008 04:11:11

Няма коментари: