понеделник, 25 август 2008 г.

СЕМ защитава националните интереси като спира предавания на Би Би Си

КАФЕНЕ - Новини
СЕМ защитава националните интереси като спира предавания на Би Би Си



Председателката на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Мария Стефанова заяви, че одобрява напълно решението на Би Би Си да се откаже от честотата си в София, с което беше сложен край на присъствието на британската корпорация в България. Стефанова заяви, че СЕМ трябва да защити националните интереси на България и да спази законите на страната, като не позволи излъчване на чужд език. Съветът е водил няколко дела срещу Би Би Си за нарушаване на дадената в началото 2000 година лицензия, според която част от предаванията трябва да бъдат на български език. Това стана невъзможно след закриването на Българската редакция на корпорацията през 2005. Редица слушатели на Световната служба на Би Би Си са изразили разочарование от решението на СЕМ, тъй като София се превръща в една от много малкото европейски столици, в които няма предавания на британската корпорация.
Вестник "Сега" съобщи по-рано тази седмица, че 2 години след спирането на емисиите на български Би Би Си слиза окончателно от българския радио ефир. Така на територията на София се освобождава нова честота, а спекулациите за апетитите към нея вече започнаха. Решението на СЕМ да прекрати лицензията идва след дълга съдебна битка, подета от представителите на Би Би Си след закриването на българската редакция.
По лицензия 90% от общото програмно време на оператора следва да е собствена продукция, а 80% от нея трябва да е с европейска и българска тематика.
Съдебната битка приключи окончателно на 6 юни тази година, като СЕМ спечели делото.
По закон обществените оператори са длъжни да осигуряват достъп до националните ценности, да защитават националните интереси, да поощряват българските автори и изпълнители и др.
Според публикации в медиите интерес към честотата има "Радиокомпания Си Джей", свързвана с Красимир Гергов.
Българската редакция на Би Би Си беше закрита, за да бъдат осигурени средства за телевизия на арабски език.
24.08.2008

понеделник, 25 август 2008 00:01:00

Няма коментари: