вторник, 26 август 2008 г.

Рекорд и за телевизиите- 4,4 млрд. гледали игрите

Монитор - 27 стр.
Рекорд и за телевизиите- 4,4 млрд. гледали игрите



Футболният турнир събрал най-много зрители по трибуните
Телевизионното излъчване на завършилата олимпиада в Пекин е събрало рекордна аудитория. Съгласно публикувани вчера статистически данни от организационния комитет близо 4,4 милиарда зрители са станали свидетели на спортните състезания пред телевизионния екран, което представлява близо две трети от населението на земята.
Предишните летни олимпийски игри в Атина са били наблюдавани от 3,9 милиарда души, а тези в Сидни в началото на 21-ви век - от 3,6 милиарда души. Както се и очакваше, най-сериозен интерес представляваше церемонията по откриването на игрите, събрала аудитория от 840 милиона души.
От състезанията на живо футболните турнири се оказаха най-интересното и посещавано спортно събитие на олимпиадата, обявиха от организационния комитет. Според техните данни общо 2,4 млн. зрители са си купили билети за всички мачове от мъжкия и женския футболен турнир и по този показател дори леката атлетика не може да се намеси в конкуренцията.
На мъжкия футболен турнир звездите Роналдиньо и Лионел Меси са били наблюдавани 1,4 млн. зрители. Според официалната статистика на ФИФА пекинският олимпийски футболен турнир е подобрил предишния рекорд - 1,9 милиона зрители. Освен това за първи път финална среща за трофея е била прекъсвана два пъти - в 30-ата и в 70-ата минута, като това е било предварително регламентирано. Както е известно, за трофея се срещнаха Аржентина и Нигерия.
"ФИФА реши мачът да бъде прекъснат два пъти, след като се консултира с ръководствата на двете федерации, с лекарите на отборите и с организаторите. Според медицинската комисия на ФИФА най-опасни в това отношение са 30-ата и 45-ата минута на всяко полувреме", се казва в официалното становище на световната футболна централа. Припомняме, че температурата на въздуха по време на финалния мач достигна 42 градуса.
***
КЛАСАЦИЯ НА ПАМЕТНИТЕ МИГОВЕ
Ревът на Майкъл Фелпс в десетката на Ройтерс
Световната информационна агенция Ройтерс направи своята класация за десетте най-значими момента на отминалите летни олимпийски игри в Пекин.
1. Подобряването на световния рекорд в леката атлетика в спринта на 100 метра от ямайския лекоатлет Юсеин Болт с време 9,69 секунди.
2. Мощният рев на американския плувец Майкъл Фелпс, когато сънародникът му Джейсън Лезак изпревари щафетата на Франция на 4 по 100 м свободен стил. С това той помогна на Фелпс да спечели 8 златни медала от една олимпиада и да стигне до фантастичния рекорд от общо 14 златни отличия в историята на олимпиадите.
3. Отпадането поради контузия на олимпийския шампион от Атина на 110 метра с препятствия Лю Сян покоси цял Китай и накара "Птичето гнездо" да замлъкне за миг.
4. Руската лекоатлетка Елена Исинбаева за пореден път в последните месеци подобри световния рекорд на овчарски скок, с което спечели златния медал в Пекин с нова топмарка на планетата - 5,05 метра.
5. Церемонията по откриването. Едва ли някога ще бъде повторено зрелището, което предложиха домакините. Като всяко хубаво нещо обаче то бе съпътствано и от критики. Компютърни ефекти, плейбек, замяната на едно китайско момиче с друго по-красиво. Това са само част от критиките, които притесняваха организаторите до другото грандиозно зрелище - при закриването на игрите.
6. Сърцераздирателната картина, когато германският тежкоатлет Матиас Щайнер целуваше снимка на починалата си съпруга на подиума за награждаване. Той беше дал обещание на предсмъртното є легло, че ще бъде най-добрият в Пекин. И го изпълни.
7. Американецът Мат Емънс сътвори ново чудо и за втори пореден път не успя да вземе медал от олимпийски игри. Той пропиля чиста преднина от 3,3 точки в спортната стрелба от 50 метра с пушка в последния си опит и остана четвърти. Това не би било толкова странно, ако в Атина 2004 не беше уцелил съседната мишена, когато му трябваше да запише минимален резултат за олимпийско злато.
8. Отново Юсеин Болт. Изумителните 19,30 секунди, с които ямаецът спечели спринта на 200 метра и счупи 12-годишния рекорд на американеца Майкъл Джонсън от 19,32. В Пекин паднаха много световни рекорди, но този беше смятан едва ли не за вечен.
9. Бронзовият медал на Рохулах Никпай в турнира по таекуондо беше първият за Афганистан на олимпийски игри. Ройтерс добавя окуражително, че ако имаш талант, условията за тренировки нямат значение. Героят беше незабавно награден с къща от държавния глава Хамид Карзай.
10. Естонецът Герд Кантер, който спечели златния медал в хвърлянето на диск. В това не би имало нищо странно, ако той не беше започнал да имитира странните жестове на Юсеин Болт, които станаха известни по целия свят.

вторник, 26 август 2008 05:11:04

Няма коментари: