събота, 30 август 2008 г.

Телевизионни права и свободи

Капитал - 37 стр.
Телевизионни права и свободи

Елеонора ТАРАНДОВА, Весислава АНТОНОВА

ТВ2 инвестира в българския футбол рекордна сума
Имаше години, в които по традиция европейското футболно първенство и срещите на българската А група се излъчваха по държавната БНТ.
Откакто се разви тв пазарът и конкуренцията между каналите нарасна (независимо дали са кабелни или ефирни), за спортните права възникват сериозни битки. Точно заради пазарната конкуренция и силния интерес към спорта ТВ2 купи екскулзивните права за излъчване на българския футболен шампионат за рекордната сума от 50.1 млн. лева. Частният канал беше купен скоро от американската медийна компания СМЕ, която планира сериозни инвестиции в програма и техника, за да се конкурира с другите национални телевизии.
„До тази сума се стигна, след като няколко телевизии подаваха оферти, т.е. самият пазар показа, че цената отговаря на продукта. Да, цената е изключителна. Висока е, но ние смятаме да променим начина, по който това събитие се е излъчвало досега, като използваме няколко канала", коментира директорът на ТВ2 Огнян Димов. Той обясни, че ръководството има намерение да излъчва част от мачовете и по спортния канал „Ринг". Това е уникално с оглед на досегашната практика, защото вторият канал на ТВ2 е наложен през годините като спортен. Там ще могат да се излъчват срещи от първенството и допълнително да се разработва като продукт. „На запис по „Ринг" ще излъчваме и други мачове, които няма да попаднат в конкурентни канали, с които сме ги сублицензирали", коментира Димов.
Дай, дай
По принцип най-скъпото национално клубно първенство в българския телевизионен ефир е шампионатът на Испания - около 1.2 млн. евро за година, следван от английската Висша лига, чиято стойност тази година е 800 хил. евро. Подобна е и сумата за Шампионската лига. Наред с големите национални тв канали и
специализираните спортни телевизии ТВ2 дава сериозна заявка, че отсега нататък ще участва в битката за спортни права. Според участници на телевизионния пазар е възможно в следващ сезон английската Висша лига да е също част от програмата на частния канал.
Договорът между Българския футболен съюз (БФС), Професионалната футболна лига и ТВ2 е за срок от пет години, считано от тази. До края на настоящия шампионат обаче по един двубой ще бъде излъчван и от ВНТ. Заради това ТВ2 ще плати около 7 млн. лв. тази година. Останалите 43 млн. лв. ще се дадат на равни вноски през следващите четири сезона. Още тази седмица феновете на българския футбол ще могат да гледат два мача от българското първенство. „Ринг" ще излъчи на живо мачовете ЦСКА - „Спартак" (Варна) в събота и „Литекс" -„Вихрен" в неделя.
„Това е много важен момент за нашата телевизия. За нас е изключително предизвикателство и гледаме на това като на голям шанс. Освен качествен продукт за зрителите с тези пари ние помагаме на българския футбол. Ако гледаме към миналото, сумата наистина е нереална. Но ние гледаме към бъдещето и сме сигурни, че можем да си върнем похарчените средства", допълни Димов. Той уточни, че постепенно с помощта на „Ринг" ще се опитат да покажат всички футболни срещи.
А на нас?
Сумата безспорно е и шанс в българския футбол да влязат свежи пари. „Откакто съм президент на БФС, нямам много щастливи мигове, но този е един от най-щастливите, заяви от своя страна Борислав Михайлов. Мисията на президента е да подпомага клубовете и да им предоставя все по-добри условия за работа. Този договор няма аналог в българския спорт", казва той.
Досега продуктът български клубен футбол е определян като непривлекателен за гледане и съответно за реклама. Той бъка от скандали с уредени мачове, прелива от съдийска корупция и вандалщини по стадионите. „Има определен риск, но в крайна сметка това е пътят. Иначе, без да се влагат средства, не може да се подобри каквото и да било. Сега ще влязат реални пари в българския футбол. До момента никой не помага на собствениците да издържат отборите, няма данъчни преференции, нито сума от държавата", казва шефът на работната група по тв правата към БФС Константин Баждеков.
Той обясни пред „Капитал" и как ще става разпределянето на парите. Според него „една част" от сумата ще бъде разпределена поравно между всички клубове. „Това е един вид аванс, с който те да си оправят стадионите. Вторият критерий ще бъде на базата на класирането и гледаемостта, а третият - на базата на спечелените точки", каза Баждеков, който е и изпълнителен директор на „Левски".
Има предложение отборите да получават 90% от постъпленията от договора. Останалите 10% ще отиват в БФС и професионалната лига. Така, ако ТВ2 плаща по около 11 млн. лв. за всеки сезон от 2009 до 2013 г., клубовете от А група, както и участниците в турнира за Купата на България ще разпределят близо 9.9 млн. лв.
Който играе - пичели
При подялбата на средствата е заложен механизъм, според който по-добрите ще получават повече. Предложението за този сезон е всички 16 отбора от А група първоначално да получат 40% от цялата сума за сезона. Това е някъде към 200 000 лв., поясни финансовият директор на „Левски". С нея те ще трябва да направят конкретни подобрения в базата си, като да осигурят места за подреждане на рекламните пана, условия за работа на репортерски и коментаторски екипи и да доставят оптичен кабел за предаване на сигнала за телевизията.
В момента футболният съюз разработва наредба, с която да задължи всички клубове да изпълнят изискванията на ТВ2 за подходяща работна среда на стадионите. Парите в пълен размер ще се раздават чак при свършена работа, оценена от комисия с представители от трите страни по договора. Предвидено е, ако не се изпълнят всички изисквания, да се плащат неустойки на телевизията.
Останалите 60% от сумата за сезона ще се разпределят съобразно броя на излъчените мачове за всеки отбор. В този случай домакините ще получат 70%, а гостите 30% от парите за мач. „Предлагаме да има и сума, която да стимулира точковото изражение. Сумата ще бъде по-висока за отборите в челото и по-ниска за аутсайдерите", добави Баждеков. Сметката сочи, че се падат средно по около 450 000 лв. на отбор, а клубовете сами ще решават как да изразходват частта извън тази за базата. Тези пари отговарят на около една четвърт от бюджета на отбори в средата на таблицата, като този на „Локомотив" (Пд) например.
Безспорно инвестицията в бъдещето на българския футбол е голяма и само от участниците в играта зависи дали ще сложат началото на нещо ново, което ще им носи успех, или ще се върнат във времената на жълтите стотинки от телевизионни права и милионите с мрачен произход.
***
Текст под снимка
Дори и Георги Иванов-Гонзо (вляво) не помогна на „Левски" срещу БАТЕ (Борисов). Сините отпаднаха в третия предварителен кръг на Шампионската лига, но вече имат гарантирана сума от тв правата за вътрешното първенство снимка: reuters
събота, 30 август 2008 04:29:24

Няма коментари: