събота, 9 май 2009 г.

Apple в страната на силиция

Капитал - 39 стр.
Apple в страната на силиция



Продуктовите премиери на Apple винаги са представяни oт компанията като следващото голямо събитие в света на технологиите. С тази фраза бе маркетиран mp3 плеърът iPod, a през 2007 г. - и тъчскрийн смартфонът iPhone, който според Apple зададе тенденцията в дизайна на мобилните телефони за няколко години напред (някои критично настроени хора се питат как иначе може да изглежда телефон, който по същество е един голям дисплей). Следващата "голяма" промяна, която Apple ще се опита да наложи, изглежда, ще е при чиповете. Компанията разработва дизайна на собствени микропроцесори за мобилни устройства. Защо са й обаче на Apple собствени чипове?
Звездна подготовка
Още през април 2008 г. стана ясно, че Стив Джобс планира да навлезе на пазара на микропроцесори. Тогава Apple купи PA Semi - малка компания, специализирана в проектирането на енергоефективни чипове. Самият Стив Джобс заяви пред вестник New York Times, че в бъдеще планира създаването и на собствени микроконтролери (system-on-a-chip SoC). Подобни по-прости и бавни в работата си компоненти се вграждат например в битова техника. Изпълнителният директор на Apple добавя, че те ще бъдат използвани в новите модели на iPhone и iPod.
През последните месеци Apple усилено набира специалисти с опит в разработката на процесори. Според Wall Street Journal над 100 инженерни експерти с опит, работили за производители на чипове като Samsung, Qualcomm и AMD, в момента са на нови позиции в "ябълковата компания". Ръководните постове в новия хардуерен екип вече също са заети. В края на 2008 г. към Apple се присъедини Марк Пейпърмастър от IBM. Той е един от създателите на чиповете, използвани в старото поколение Macintosh. В момента Пейпърмастър ръководи новосформирания дизайнерски екип, към които се присъединиха известни имена в бранша като Раджа Кодури и Боб Дерби. Двамата последователно са заемали една и съща позиция в хардуерния гигант AMD - главен технически директор.
Привличането на добри специалисти за каузата на Apple продължава и в момента. Търсят се експерти в областта на енергоефективните процесори, както и софтуерни разработчици за програми за разчитане на ръкописен текст.
Именно това привличане на ценен човешки ресурс накара анализаторите да прогнозират съвсем скорошна поява на собствени дизайнерски SoC чипове с марка Apple. Моментът за подобен ход е подходящ, защото iPhone вече е наложен продукт, който има нужда от еволюционни подобрения. Можем да очакваме, че скоро Apple ще направи промени в търговската политика на смартфона си. Причината е, че за първото тримесечие на годината в САЩ лидер в сегмента е BlackBerry Curve, a не iPhone. Това се дължи донякъде на по-агресивната маркетингова политика, на предлаганите промоции и на повечето мобилни оператори, които предлагат продуктите на RIM.
Уникалност или провал
Apple oт своя стана работят само с един телеком (AT&T) и за стимулиране на продажбите разчитат най-вече на имиджа си, че предлагат различен, иновационен (и красив) продукт. Така че нищо чудно до края на годината или най-късно в началото на 2010 г. да видим новите iPhone устройства със специални чипове.
Според някои спекулации ориентирането към разработка на собствени процесори цели да ограничи копията на смартфона. В момента в Китай процъфтява бизнес на, меко казано, "вдъхновени" от iPhone евтини апарати. Aнализаторската компания Gartner е изчислила, че делът на shanzhai телефоните, както се наричат подобни копия, достига 20% от общия мобилен пазар в Поднебесната империя. Apple от своя страна все още не е навлязъл официално в Китай, който е най-големият мобилен пазар в света. Тази теория обаче не е съвсем аргументирана, защото в крайна сметка и SoC микроконтролерите могат да бъдат копирани, а и Apple ще продължи да делегира самото производство на чипове на големите производителни предприятия в Югоизточна Азия.
Всъщност и в момента Apple работи с SoC чипове, но с дизайн на AMD. Работата по иновативни решения при микроконтролерите най-вероятно е опит за подобряване на съществуващите продукти и обогатяване на гамата от пазарни предложения. Apple ще се опита да подобри и графичното представяне на SoC чиповете. Това би дало на компанията сериозна преднина на пазара чрез хибриден продукт, интегриращ функционалности на преносима игрова конзола, на четец за книги (и конкурент на Kindle) и на мултифункционално видеоустройство. Това е съвсем логично, при положение че около смартфона възникна голям и печеливш субпазар от приложения като мобилни игри.
Въпреки че Apple рядко коментира потребителски критики за продуктите си, със сигурност се работи в посока разрешаване на съществуващите проблеми. Основен недостатък на iPhone е относително краткият живот на батерията, а с навлизането на все по-сложни и "тежки" приложения оплакванията се увеличават. Да не говорим, че WiFi интернет достъпът буквално източва живота от батерията на апарата. Основна цел пред новосформирания инженерен екип е създаване на енергоефективни чипове с по-добро работно представяне.
Силата на устройствата с марка Apple е тяхната уникалност или поне възприемането им от потребителите като такива. Преди 2 години дизайнът на iPhone бе достатъчен, за да го разграничи от останалите телефони и да накара много хора да гледат на клавишите за набиране като останка от праисторията. Сега обаче големият тъчскрийн екран е почти задължителна характеристика на умните телефони и Apple вероятно се насочва към нова уникална черта, която да маркетира успешно. След като софтуерните и дизайнерските ходове са на изчерпване, iPhone може да бъде различен посредством хардуера си.
Малко вероятно е обаче останалите производители на мобилни телефони отново да последват примера на Apple. Компаниите, които в момента могат да си позволят привличането на подобни хардуерни специалисти и производствени мощности, не са толкова много.

Няма коментари: