вторник, 5 май 2009 г.

Среща в защита на свободата на словото с "Репортери без граници"

КАФЕНЕ - Новини
Среща в защита на свободата на словото с "Репортери без граници"



Български журналисти съобщиха, че организират среща в защита на свободата на словото в страната.
Тя ще се проведе на 26 май в Червена къща в София, като гости ще бъдат представители на правозащитната фернска организация "Репортери без граници".
В програмата на срещата е включено представяне на специалния доклад на "Репортери без граници" за България.
Ще бъдат обсъдени механизмите и методите за потискане на свободното слово - свидетелства от притискани и пострадали колеги.
Наред с това в програмата влиза и обсъждане на тема, озаглавена "Как България стана най-малко свободната страна в Европа? Въпроси към прокуратурата, службите и политиците".
По време на кръгла маса в рамките на срещата ще се проведе дебат за това, какво е бъдещето на медиите в страната.
Според годишния доклад на "Репортери без Граници" за 2008 България се намира на 59-то място в класацията за свободата на пресата, след страни като Мавритания, Того и Мавриций.
В специален доклад, организацията прави подробен анализ на проблемите и препоръчва европейски натиск за постигане на минималните стандарти на медийна свобода за една правова държава, каквато България очевидно не е.
Подобни изводи прави и американската организация "Фрийдъм Хаус", според която България е сред страните с частична медийна свобода. От страните членки на ЕС частично свободни са единствено Италия, Румъния и България.
В България съдът налага многократно по-високи глоби за набеждаване, отколкото за пране на пари. Многобройни са случаите, когато след публикация на материали, разкриващи корупция и злоупотреби, издателите са притискани чрез съда за клевета, вместо прокуратурата да се самосезира и да разследва изнесените факти.
Съвсем наскоро директорът на проучвания на "Фрийдъм Хаус" Кристофър Уокър заяви за Кафене.нет, че е "удивен от безнаказаността, с която се подтиска свободата на словото в България".

Няма коментари: