сряда, 10 юни 2009 г.

Две български компании са сред най-добрите работодатели в региона

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
Две български компании са сред най-добрите работодатели в региона



Българската фирма за маркетинг и дистрибуция на бързооборотни стоки „Авенди“ и „Макдоналдс България“ се наредиха в челото на изследването „Най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа“ 2008/2009 г. на международната организация за консултантски услуги в областта на човешките ресурси Hewitt Associates в категорията за големи компании. Класацията е направена след проучване на мнението на 160 хил. служители, 4 хил. мениджъри от над 700 компании от 11 страни в региона. И в двете категории - за големи и за малки и средни компании, на първо място са съответно турските фирми Ceva Logistics и Ritz
Carlton. Пет компании заслужиха специално отличие на регионално ниво. „Майкрософт“, „Хилти“, Ди Ейч Ел, „Макдоналдс“ и „ГлаксоСмит - Клайн“ са класирани като най-добри работодатели в най-малко три страни.
Изследването на Hewitt показва, че в 31% от компаниите броят на ангажираните служители спада. Като тревожен сигнал за понижаване на мотивацията на кадрите специалистите отчитат, че едва 19 на сто от служителите смятат, че висшето ръководство не ги възприема като ценна част от екипа, а 14% критикуват мениджърите, че не отчитат мнението им при критични решения.
***
Мнението на служителите е решаващо
Проучването изследва качеството на работната среда в компании с над 50 работещи на пълен работен ден и поне две години дейност в съответната държава. 60% от финалния резултат при класирането се определя от мнението на служителите, а 40% - от т.нар. индекс на съпостависмост. Той показва съответствието между гледната точка на топ мениджмънта, нуждите ба служителите и практиките по управление на хората.

Няма коментари: