събота, 13 юни 2009 г.

Доход с рекламна окраска

Капитал - 62 стр.
Доход с рекламна окраска

Мария ИВАНОВА

Слънце, пясък, море и летни флиртове – със затоплянето на времето сякаш всичко наоколо става особено съблазнително. Маркетинг отделите на банките, изглежда, усещат промяната в настроението и също се опитват всячески да ви изкушат. Вероятно обаче хората, които работят там, не обичат особено този сезон, защото, докато в търсене на свежи средства българските финансови институции вдигат лихвите, за рекламистите остава да измислят все по-причудливи форми, в които да опаковат новите продукти.
Нестандартни сме
През последните няколко седмици финансовите институции сякаш си обявиха състезание по изобретателност и в резултат голяма част от новите оферти повече или по-малко се отдалечиха от традиционната представа за класически банков продукт. Едно от алтернативните предложения е например овърнайт депозитът на МКБ Юнионбанк, който всъщност представлява смес от разплащателна сметка и депозит. Идеята е, че през деня средствата, които влагате в банката, са в разплащателна сметка, така че да можете спокойно да оперирате с тях. При откриването на депозита обаче имате възможност да прецените каква част от парите ви да се прехвърлят за през нощта в овърнайт депозитна сметка. Идеята е, че в този период средствата ви ще ви донесат по-висока доходност – 4% за левове, 3% за евро и 2% за долари.
Друго не съвсем стандартно предложение на МКБ Юнионбанк е 12-месечният депозит "Изгодна сделка". Особеното при него е, че ако не го прекратите преди падежа, ще получите като бонус лихва за още два месеца. На клиентите, които изтеглят парите си по-рано, обаче ще бъде начислена лихва за два месеца по-малко.
Алтернативната оферта на Райфайзенбанк е тримесечният "Депозит Топ 3", който ви гарантира една от трите най-високи лихви на пазара. За целта всяка седмица банката следи предложенията на конкуренцията и актуализира лихвения си бюлетин по продукта. Добре е да помните обаче, че след като веднъж сключите този депозит, лихвата ви е фиксирана до края на периода му.
В групата на нестандартните влиза и Уникредит Булбанк. След като в края на 2008 г. банката пусна депозита с филмова закачка за "9 седмици и половина", сега допълни колекцията си със срок от "9 месеца и половина" (285 дни). Лихвата по него е 9% за депозити в левове под 20 хил. лв. и до 9.5% за по-голяма сума. Вложенията до 10 хил. евро се олихвяват с 6.5%, а тези над – с до 7% на годишна база.
По-дълго, по-доходно
Всъщност именно при сроковете на спестовните продукти се забелязва и една нова тенденция – изместването на фокуса от популярните напоследък тримесечни депозити към такива за по 6, 9 и 12 месеца. Най-често този срок се разделя на няколко по-малки, като обикновено лихвата нараства стъпаловидно за всеки следващ период. С шестмесечния стъпаловиден депозит на Българо-американската кредитна банка например лихвата за вложенията в левове е 6% на годишна база за първите два месеца, 9% за вторите и 12% за последният период. До 12% доходност в левове предлага и новият 12-месечен "Прогресивен" депозит на Alpha bank – клон България, който е разделен на четири 3-месечни периода.
Постепенно растящата лихва дава на клиентите стимул да оставят парите за по-дълго време в дадената банка. Същевременно при необходимост могат да изтеглят средствата си и по-рано, като все пак получат по-високата (в сравнение със стандартните безсрочни влогове) доходност за периода, за който те са били в банката.
Самите лихви все още остават високи както за тримесечните, така и за депозитите с по-дълъг срок. Статистиката на БНБ показва, че след отчетения лек месечен спад в нивата им през февруари, през март и април ефективните годишни проценти отново постепенно се покачват (виж графиката).
Зеленото е модерно
Сред новите "любимци" на българските банки напоследък се нареждат и депозитите в щатски долари. При някои от финансовите институции увеличаването на лихвите по доларовите депозити е част от цялостна промоционална кампания. Други пък обявиха специални промоции за американската валута. Сред тях е например Първа инвестиционна банка, която предлага тримесечен доларов депозит с годишна лихва 5.5%. Уникредит Булбанк поднови набирането на 18-месечен депозит "Интеграл", чиято доходност е 6.5% на годишна база за първите 6 месеца и до 7% за останалия период. В крак с новата модна тенденция влезе и Пощенска банка, която вече предлага стандартната си спестовна сметка "Супер Мега" и в долари с лихва до 3.5% годишно.

Няма коментари: