петък, 12 юни 2009 г.

„Хюлет - Пакард“ е в напреднали тестове на мобилна социална мрежа

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
„Хюлет - Пакард“ е в напреднали тестове на мобилна социална мрежа

Калина КАЛЧЕВА

Friendlee, както се казва мобилната социална мрежа на „Хюлет - Пакард“ (HP), беше спомената за пръв път без детайли по време на конференцията WES (Wireless Enterprise Symposium) през май. Тогава беше обявено, че приложението се разработва за смартфона BlackBerry. Taзи седмица станаха ясни и подробности относно новия проект на компютърния производител. Friendlee ще дебютира официално по време на Mobile HCI конференцията в Бон в средата на септември.
Мобилната социална мрежа е „интелигентно“ средство за комуникация с най-близките приятели.
Програмата анализира обажданията и SMS-ите ви и на тяхна база определя популярността на познатите ви. Хората, с които поддържате ежедневна връзка, са подредени в началото на списъка ви с контакти, така че по-лесно да достигате до тях.
Този подход е контрапункт на безкрайните списъци с „приятели“ в големи уеббазирани социални мрежи като Facebook или Twitter. Според изследователския екип на HP, който е анализирал поведението на потребителите в подобни сайтове, много от връзките в Facebook и Twitter са безсмислени от гледна точка на взаимодействие. Професор Бернардо Хуберман, който оглавява проекта, обяснява, че целта е да се създаде контактна мрежа, обхващаща само реално значимите и близки познати, които комуникират често един с друг. Friendlee разполага с функционалности, типични за социалните мрежи - промяна в статуса на потребителите, режим на достъпност, включително и оповестяване дали отсрещният абонат е превключил телефона си на вибрация и т.н.
Подобно на разработката на Google - Latitude, приложението на HP ще следи и местоположението на приятелите ви, както и ще ви известява за познати в близост до вас. Допълнително ще можете да видите информация за местното време или метеорологичните условия. Friendlee ще събира и препоръки на познатите ви за заведения, магазини и услуги, както и кариерни и бизнес съвети и оценки. HP разработва социалната си мрежа за някои от най-разпространените мобилни операционни системи - Windows Mobile и разработваната от Google Аndroid. Социалните мрежи все по-често използват допълнителна информация, събрана чрез GPS навигационна система или акселерометър. Подобни проекти, съчетаващи социална мрежа с картографски функции, са WikiCity, разработван от екип на MIT, и приложението за iPhone и BlackBerry - CitySense. С нарасналите възможности на смартфоните скоро чрез мобилните социални мрежи ще получаваме детайлна картина за близките хора, обекти и събития.

Няма коментари: