събота, 13 юни 2009 г.

Цифровата телевизия тръгва от Нова година

Банкер - 19 стр.
Цифровата телевизия тръгва от Нова година



ЗРИТЕЛИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ С ДИСТАНЦИОННОТО
До края на 2009-а жителите на София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново вече ще могат да гледат цифрова ефирна телевизия в домовете си. Това обеща в сряда (10 юни) Наньо Манев, изпълнителен директор на „Тауърком България" ЕАД. Дружеството бе избрано от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за победител в конкурса за първия етап от изграждането на мрежата за наземно цифрово радиоразпръскване. През юни 2010-а от услугата ще могат да се възползват и хората в останалите no-големи градове на страната.
От компанията победител не пожелаха да разкрият размера на инвестицията, която ще направят, но по думите на Манев сумата щяла да е достатъчно голяма за българския пазар. Според условията на КРС „Тауърком" ще трябва да изгради два цифрови мултиплекса (устройство, позволяващо едновременното излъчване на няколко канала в една честота), сигналът от които ще покрива само територията на отделните селища. Свързаността на предавателите ще се осъществява чрез сателитно радиоразпръскване. За да постигне това обаче, е необходимо компанията да се договори с подразделението на БТК - „Национално управление радио-и телевизионни системи" (НУРСТ), което е собственик на всички предавателни кули. Разговорите ще започнат още през следващата седмица, отбеляза Манев, и ако не се постигне съгласие, ще се търси съдействието на някой от мобилните оператори, чиято комуникационна инфраструктура също може да се използва. Директорът на „Тауърком България" подчерта също, че при изграждането на цифровата
мрежа няма да се използват съответните устройства на БТК или GSM-фир-мите, а ще се прибегне до изцяло нови технологии. Самите мултиплекси ще използват системата за цифрово наземно видеоразпръскване DVB-T(Digital Video Broadcasting - Terrestrial), която от десетина години работи в много от държавите в Европейския съюз. Технологията за разпространение на сигнала е аналогична с тази при безжичния ИНТЕР-НЕТ (Wi-Fi), като скоростта за пренос на данни ще е около 20 мегабита. По тази начин от един мултиплекс ще могат да се излъчват седем или осем програми в зависимост от качеството им. „Представете си мултиплекса като тръба с ограничен капацитет, по която се разпространява сигналът. Ако качеството на телевизионните канали е по-високо, те ще заемат повече пространство в тръбата и съответно броят им ще е по-малък. Оптималният вариант между качество и количество е именно седем-осем програми", обясни Роман Фишър, член на управителния съвет на компанията майка „Тауърком Словакия" (Towercom Sk). Каква ще е таксата, която собствениците на телевизионни програми ще плащат за разпространението, не уточни никой. Експерти обаче твърдят, че цената на цифровото предаване е с около 30% по-ниска в сравнение с тази при аналоговото, която сега се плаща на „Национално управление радио- и телевизионни системи". Всъщност, всичко зависи от капацитета, който ще си закупят отделните телевизии. Според Фишър е възможно една да плати за половината или две трети от трафика на данни, по който да пусне една, две или три свои програми. „Това е свободен пазар. Всичко е въпрос на търсене. Ако някой е готов да си плати, ние няма защо да му откажем", изтъкна той. На този етап е ясно, че право на разпространение задължително ще получат сегашните национални телевизии - БНТ1, БНТ Сат, bTV, Nova и ТВ2. Останалият свободен капацитет ще бъде разпределен с одобрението на Съвета за електронни медии.
Цифровият сигнал от мултиплексите ще се приема по два начина - посредством вграден в телевизора DVB-Т тунер, какъвто имат по-новите уреди, или чрез специално устройство (Set Top Box), което потребителите трябва да си закупят. Цените на такива приемници започват от 50 и достигат 600 евро в зависимост от екстрите. Хората, които имат подобни устройства за гледане на цифрова кабелна телевизия, няма да могат
да ги ползват, тъй като форматът на излъчване ще е различен.
При сигурните разходи за домакинствата съвсем резонно възниква въпросът дали си струва преминаването от аналогова към цифрова телевизия? Истината е, че след 2012-а те няма да имат избор, тъй като тогава ще бъде преустановено аналоговото излъчване. А що се отнася до ползите от цифровата телевизия - те не са никак малко. На първо място е качеството на програмите, които не би трябвало да се влияят от атмосферните условия. Освен това цифровизацията ще осигури и съвсем нови услуги за зрителите. Най-популярната от тях е мултимедийната платформа МНР (Multimedia Home Platform). Посредством тази система потребителите ще могат да плащат сметки, да изпращат и получават кратки съобщения (SMS), да пазаруват в онлайн магазини, да участват в различни игри и много други.
Благодарение на системата EPG пък хората ще получават допълнителна информация за съответния телевизионен канал, за предаванията и филмите. Справочникът може да се настрои така, че да запише дадена програма, когато човек не си е вкъщи, и да я излъчи при желание.
Друго преимущество на цифровата телевизия е получаването на видео по заявка - Pay Per View (плати, за да гледаш). В случая потребителят си поръчва конкретен филм или предаване и срещу определено заплащане го получава в удобно за него време. Част от тази услуга е и покупката на определено телевизионно събитие като спортна среща, например. Реално се получава така, че зрителят ще може сам да подреди програмата, която иска да гледа.
***
„Тауърком България" участва и в конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията за Втория етап от цифровизацията, резултатите от който ще станат известни в близките седмици. Според условията в него победителят ще трябва да изгради още три мултиплекса до края на 2012 година.
„Тауърком България" в 100% собственост на „Тауърком Чехия" (Towercom CR), което отговаря за международното развитие на словашката компания майка „Тауърком Словакия".

Няма коментари: