събота, 13 юни 2009 г.

Арто Ниеминен, президент на финландския съюз на журналистите: Медиите държат живи демократичните системи

Поглед - 13 стр.
Арто Ниеминен, президент на финландския съюз на журналистите: Медиите държат живи демократичните системи

Уляна ПЕТРОВА

- Господин Ниеминен, какви са признаците на световната медийни криза, която обсъди на годишната си среща във Варна Европейската федерация на журналистите?
- Основните признаци са намалените тиражи и съкращенията на журналисти. В Съединените щати те са огромни. В Европа положението не е толкова лошо - въпреки че кризата вече ни стигна. Финландия е страна, в която хората четат вестници. Мисля, че при нас е рекордът по брой на читателите. Печатните медии имат огромна роля в страната ни. Наистина интернет промени малко нещата, но във Финландия най-големите уеб сай-тове са базирани на медийни компании. „Санома нюз" е една от най-големите, Ем Ти Ви 3 - която е комерсиална телевизия е втората, както и третата - държавен канал. Така че виждате, че у нас е по-различно от други държави. Наистина тиражът на печатните медии спада непрекъснато, но не в толкова големи размери както например в САЩ или Великобритания.
- А има ли и други - но-различни, проявления на кризата във Вашата страна?
- Оказва се, че сега бързината има решаващо значение - с възможността да се качва в интернет събитието, което току що е станало. Но в този случай няма възможност за осигуряване на достоверност и правдоподоб-ност. Така доверието в медиите е застрашено - това е изключително важен глобален проблем, който чувстваме и във Финландия. Аз твърдо вярвам в бъдещето на печатните медии - ако те намерят начин да бъдат по-различни от информацията в интернет. И най-важното е да са достоверни - достоверността за мен е всичко.
- Какви са осповоите приоритети на вашия съюз?
- Ние сме професионален
съюз и в сегашната криза нашите приоритети са заплатите, работното време и условията на работа. Смятаме, че трябва да положим повече
усилия за обучението на журналистите. В момента във Финландия журналистическата професия е изключително популярна. Обаче хората, които навлизат в нея, не са обучени, защото те идват от пазара на труда след като са били уволнени от други места. Те заместват по-старите колеги, които също са съкращавани, защото заради стажа си изкарват повече пари. Досега сме загубили повече от 100 журналистически места. На други 1 200 души са намалени заплатите. Нашият съюз има 15 хиляди члена -почти всеки, който работи за медии, е в нашата организация.
- Какво е значението на медиите за демократичните системи?
- То е огромно. Вярвам, че политиците даже не си представят реално колко голямо е влиянието на медиите. Вижте примера с изборите за Европейски парламент. Във Финландия те не са популярни -казват, че и в България е така. Къде трябва да се говори по проблемите на обединена Европа? Кой трябва да дискутира решенията им? Това са медиите. Дебатът е в медиите - те го започват, те са критични. Затова те поддържат демократичните системи „живи".
***
Авторски права за фрилансърите
Изключителни авторски права върху създадените от тях журналистически материали искат журналистите на свободна практика, които работят за една от най-големите издателски компании В Европа - „Санома груп". Те настояват да могат да разполагат със своите публикации и да ги продават и на други медийни собственици. Европейската федерация на журналистите изпрати остро писмо да финландския министър на образованието през юли миналата година. ЕФЖ осъди намеренията на правителството да лиши фрилансърите от авторски права.

Няма коментари: