събота, 17 май 2008 г.

Фотограф видя България на 360°


Фотоизложбата "360° България" се отрива в София на "Моста на влюбените" на 20 май и е първата по рода си арт-инициатива. Експозицията ще покаже уникални родни пейзажи, уловени във въздуха с "най-чистото" летене - с парапланер и мотоделтапланер.

Изложбата, организирана от списание "1" и Globul ще посети 4 от най-големите градове в страната за четири месеца. След 30-дневен престой в София "360° България" ще пристигне последователно в Бургас (26 юни - 23 юли), Варна (31 юли - 28 август) и Пловдив (5 септемвери - 3 октомври).

Автор на всичките 120 фотографии, които ще бъдат показани, е Александър Иванов. Той се качва за пръв път на мотоделтапланер на 50 г., с което доказва, че да опознаеш страната по свой си начин никога не е късно. Творецът се занимава с професионална фотография вече от 30 години, въпреки че по образование е инженер-химик.

Уловил едни от най-красивите природни кътчета на България, той споделя, че удоволствието от летенето се преплита ведно с удоволствието от снимането.

Изложбата кръстосва страната от Русе до Мелник и от Белоградчик до Царево. Резервати, язовири, заводи, пасища и овощни градини, рибарници и реки - природните красоти на България са уловени от обектива на Александър Иванов.

Фотографът събира творбите си в продължение на осем години, за да могат те днес да бъдат пред възможно най-много публика.

Освен, че снимките са повод за гордост от българското природно богатство, са и аларма за размисъл за това, което притежаваме, а можем много лесно да изгубим. Преди 120 години в България е имало 344 000 коня, днес те са не повече от 10 000.

Колко от нас знаят, че в езерото Алепу зимно време има лебеди, че Джендема означава "пъкъл" и че в Казанлъшката долина тракийските могили са 1 500. И кой от нас помни, че през 1989 година в Банско е имало само осем хотела?

Рибарниците край село Мечка, "най-българското" дърво в землището на село Шейново, Странджа, Беклемето, река Ропотамо, Тевно езеро, "Ухото на звяра", Царският плаж до Созопол, Мраморният дял на Пирин, Голям Кадемлия и Тъжанското ждрело са сред 120-те обекта във фотографиите на Александър Иванов, които чакат да бъдат открити в София, Бургас, Варна и Пловдив.

Няма коментари: