четвъртък, 15 май 2008 г.

Две български журналистки наградени за разследващи материали

КАФЕНЕ - Новини
Две български журналистки наградени за разследващи материали

Дойче Веле съобщи, че две български журналстки са сред тазгодишните носители на наградата за свобода на пресата на международната организация “Репортери без граници”.
Едната от тях, Кристина Колева-Тунчева, бе отличена заради критичния й материал в предаването “На чисто” по Нова телевизия, в което тя разказва за тежкото положение на болните от рак в България.
Тя разказва за дискриминацията на болните от рак в България и то – от страна на държавните институции, каза пред журналисти във Виена президентът на австрийския клон на организацията “Репортери без граници” Рубина Мьоринг.
Журито избра този материал, защото той е и критика към българския здравен министър, който е призован да вземе отношение по въпроса, което той така и не прави, каза тя.
Другата българка с отличието на “Репортери без граници” е Светлана Баталова от отдела за журналистически разследвания на седмичника “168 часа”.
Тя получи награда, за разказа си за това как трафиканти на хора подлъгват мъже и жени от България с обещания за доходна работа в Гърция. Там обаче по-късно ги продават като роби.
В тази връзка Рубина Мьоринг казва, че това е история, която показва едно в Европейския съюз, защото Гърция е стара членка на Европейския съюз, а жители на Гърция са били готови да наемат тези роби, защото човек не може да ги нарече по друг начин.
Третият носител на тазгодишната награда за свобода на пресата на международната организация “Репортери без граници” е журналистът Овидиу-Михай Вангеле от румънската информационна агенция Медиафакс за материал, в който той изобличава вече бившия румънски аграрен министър Десебал Ремес в корупция и така предизвиква оставката му.
Материалите на тримата журналисти са избрани сред повече от 20 журналистически разследвания.
Организацията "Репортери без граници" е международна неправителствена организация, която защитава свободата на медиите и независимата журналистика.
15.05.2008 г.
петък, 16 май 2008 00:01:00

Няма коментари: