четвъртък, 15 май 2008 г.

Как имейлът създаде интернет

Политика - 28 стр.
Как имейлът създаде интернет

Виктория ВИКТОРОВА
Освен всички други екстри, повечето уеб-базирани електронни пощи вече предлагат и софтуер, с който можете да преглеждате кореспонденцията си и от мобилния телефон
Безспорно едно от най-големите предимства на Интернет още от самото му създаване, че и преди това, е имейлът и възможностите, които тази услуга предлага. Вместо да плащаме за пощенски марки или за доставяне на колети с видео-касети и снимки, това става безплатно чрез електронната поща. Не се чака с дни, за да си сигурен, че писмото е получено, защото само след секунди то вече е при човека, за когото е предназначено. Ако пък е посочен несъществуващ имейл адрес, също като истинската поща, получавате писмото си обратно с обяснение за връщането, само че не след денонощия, а след минута.
Същност
Електронната поща (англ.е-Mail) е начин за създаване, съхраняване, изпращане, приемане и препращане на съобщения посредством електронни комуникационни системи.Терминът се отнася както за всички" публични" Интернет e-Mail системи, базирани на протокола SMTP, така и за "частните" Интранет системи, които доста често използват интернет протоколи за вътрешните си е-май услуги Електронната поща е предшественик на Интернет. През 1965 год. тя бива създадена първоначално като начин множество потребители да комуникират един с друг влизайки едновременно в един компютър и записвайки съобщения на диск, като имат възможността да ги четат. Скоро електронната поща се развива и позволява съобщенията да се пренасят на различни компютри чрез създадена между тях мрежа. Родоначалникът на Интернет ARPANET изиграва огромна роля в подкрепа на развитието на електронната поща. През 1969 г. се въвежда знака @ , за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса. През тези години тя набира популярност и се превръща в най-значителната част на ARPANET.
Предимства
Основно предимство на този вид услуга е, че посредством нея много по-лесно се поддържат контакти в други населени места и държави, както и че писмата пристигат доста по-бързо. Освен това някои електронни пощи осигуряват и възможност за гласови съобщения. Много сайтове я предлагат като безплатна услуга. Можете да използвате имейл, за да изпращате и получавате текстови съобщения. Можете да изпратите съобщение на всеки, който има имейл адрес. Освен текст, можете да изпращате с имейлите почти всякакви видове файлове, включително документи, картини и музика. Файл, изпратен в имейл съобщение, са нарича прикачен. Имате възможността да изпратите едно имейл съобщение едновременно на много адреси. Получателите могат да отговарят на цялата група, което позволява групови обсъждания. Можете и да препращате съобщения. Когато получите имейл, имате опция да го препратите на друг, без да му отговаряте. Освен това електронната поща е безплатна. За разлика от изпращането на обикновените писма, не са нужни марки и такси, независимо къде живее получателят. Единствените разходи са тези, които плащате за връзката с Интернет.
Изпращане
За да изпращате електронна поща, са ви нужни три неща: връзка с Интернет, както и програма за електронна поща или уеб базирана услуга. Програмата за електронна поща Windows Mail, включена в Windows е точно такава програма. По желание, разбира се, могат да се ползват и други програми, след като те бъдат инсталирани на вашия компютър. Ако предпочитате, можете да се абонирате за безплатни уеб-базирани имейл услуги като GMail, MSN HotMail или Yahoo! Mail). Ha трето място имате нужда и от имейл адрес, който получавате от вашия Интернет доставчик или от уеб-базираната имейл услуга, когато се абонирате. Имейл адресът се състои от потребителско име (избран от вас псевдоним, който не е задължително да бъде истинското ви име), знакът @ и името на вашия Интернет доставчик или доставчика на уеббазирана електронна поща, например pepi_84@gMail.coM.
Избор
Разбира се, всеки би могъл да има повече от един имейл адрес, но понякога е наложително да се сдобиете с един основен. За да го изберете обаче се налага да се преценят някои фактори. За щастие, вариантите са много и човек не е ограничен в избирането.
Abv.bg е най-използваният доставчик на уеб-базирана електронна поща в българското пространство. Освен че предлага нормалните за една поща изисквания и услуги, abv.bg имат предимство и благодарение на факта, че работят заедно с ICQ, което дава възможност на потребителя да види имейла си през своето ICQ. Предлагат и SMS-известие за нови писма, а отскоро имате възможност да запазвате адресите на хора, на които често пишете в своя адресна книга. В " Чекмедже" пък можете да съхранявате файлове в различни или в една директория, като общото пространство, което ви се дава, е 1000 мегабайта. Размерът на самата пощенска кутия пък е 3000 мегабайта, а възможността за прикачване на файлове в писмо позволява прикачването да е до 8 мегабайта. Abv.bg предлагат защита от СПАМ, чрез която писмата се филтрират и вредните или ненужни отиват в отделна папка. Има и разделение за чернови - когато не сте успели да довършите някое писмо или не сте сигурни как точно да изглежда, работният вариант може да почака там. Със своите 10 гигабайта свободно пространство, и то напълно безплатно, Mail.bg се нарежда сред най-големите пощи в световен мащаб. Освен това те предлагат технологии от т.нар. изкуствен интелект - антиспам, антивирус и антифишинг. Mail.bg също предлагат SMS-известяване за нови писма. Предлага се и версия за GSM, чрез която можете да пишете писма и да си проверявате пощата по всяко време от мобилния си телефон. Интересна е и офертата на портала data.bg - в обединение с Google те дават 6 гигабайта свободно пространство. 4 гигабайта от тях е мястотп за входящи писма, лична страница с адрес user.data.bg, както и достъп до всички услуги на data.bg. Услугата за поща на рогtal.bg пък предлага удобен визуален редактор, многоезичен интерфейс, календар, чекмедже, разширени потребителски настройки, антиспам и антивирусни филтри, както и хронология на операциите. jabse.coM също предлагат автоматичен антиспам филтър. Размерът на пощенската кутия при тях е 5 гигабайта, но имат и опция за търсене в текста на съобщенията. Друг от най-големите български доставчици на електронна поща dir.bg - предлага почти всички споменати за другите имейли възможности. Антиспам, търсене из съобщенията, получаване на новини, множество филтри, изпращане на големи файлове, органайзер, sms - известяване, разглеждане през GSM, a освен всичко друго, при тях се намира и възможността, поставила началото си от пощата на Google -gMail.coM - чат през пощата. HotMail.bg - също лидери в българското пространство - предлагат 1000 мегабайта безплатна поща, а световният гигант gMail.coM предоставя 6 гигабайта. Yahoo.coM пък предлагат и свой месинджър, конкуриращ се безупречно с ICQ и Skype.
***
Текст под снимка
Знакът @ се въвежда през 1969 г., за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса.
петък, 16 май 2008 05:31:07

Няма коментари: