неделя, 11 май 2008 г.

Реклами предлагат услуги

сп. BussinesWeek - 54 стр.
Реклами предлагат услуги
Бърт ХЕЛМ, BusinessWeek
Търговците улесняват потребителя с все повече онлайн инструменти
В наши дни рекламирането попада в категорията "Параграф 22". Маркетинговите експерти, които съзнават, че потребителите пренебрегват традииионните реклами, са приели подхода "колкото повече, толкова повече" и вече рекламират навсякъде - в таксита, фитнес клубове, чакални на болници. Но лавината така е омръзнала на купувача, че той превключва каналите по време на рекламите, а вече пренебрегва и онлайн рекламите.
Затова и рекламодателите търсят все по-нови начини да привлекат вниманието му. Един от триковете, на които все по-често ще ставате свидетели: послания, които макар и реклами по своята същност, предлагат услуги.
Следвайки примера на социалните мрежи и текстовите послания, търговците улесняват хората да се свързват помежду си. Пионер в тази област е фирмата за реклами на мобилни телефони Vibes Media в Чикаго. В серия концерти на открито по време на Четирите финала на баскетболния турнир NCAA тя показа текстови съобщения върху екрани над и близо до сцената. Послания към отборите и феновете, както и честитки за рождени дни се появиха под лого знаците на AT&T и Coca-Cola. Около
5000 души са изпратили 11 000 съобщения според Vibes. Освен това фирмата предложила на собствениците на барове в Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк и Атланта възможността да изпращат текстови съобщения на тв екрани 6 местните им локали. Алекс Кембъл, главен изпълнителен директор на Vibes, твърди, че ободряващите послания преобладават, например: "Блондинката в бара наистина е готина!" или "Обърни се, точно зад теб съм!" Докато посетителите гледат екраните в очакване на съобщенията, те виждат и рекламите на бирата Bud Light, поместени между тях.
ПРЕДАЙ НАТАТЪК
Някои от тези нови реклами вдъхновяват дори потребителите да станат съучастници. Миналата година на летището в Хонконг, докато се чекирали пасажерите видели позната, но неочаквана гледка: снимки на приятелите и семейството им, които току-що са ги изпратили. Чрез специална промоция Motorola предложила на любимите хора да кажат "Довиждане" чрез снимки и съобщения, изпратени чрез дигитални-те им билбордове в сектора за заминаващи. Снимките се появили в изображението на огромен мобилен телефон Motorola и хиляди посетители на летището се загледали В билбордовете по-дълго от обичайното. Освен това заминаващите били подканени чрез специални инструкции, показани на билбордовете, да използват мобилните си телефони, за да изпратят видео съобщения за довиждане на близките си с бранда на Motorola и участието на футболната звезда Дейвид Бекъм и азиатския поп-идол Джей Чоу. Когато пасажерите изпращали видео съобщенията, рекламите на Motorola се разпространявали в цял свят. В ерата на малките уеб базирани програми (уиджетс) компаниите създават все повече онлайн инструменти в услуга на потребителите. Clorox например искал
собствениците на жилища да знаят, че продава много други почистващи продукти освен белина, фирмата представи Time Wise, уеб програма, с която потребителите да планират почистването и грижите за децата. Брандът естествено се рекламира на сайта, както и всичките му продукти. Умението да покажеш, че си полезен, е знаково за търговците, които пласират рекламите си по телефона. Надявайки се да продаде повече уиски Johnnie Walker в Сингапур, алкохолният гигант Diageo c помощта на OgilvyOne Worldwide създал "дигитален личен асистент" за мобилните телефони на любителите на чашката. Аватар с името Джени изпраща VIP покани, информация за най-горещите нощни клубове и промоции на Johnnie Walker. За подпий-налите потребители услугата включва бутон "Закарай ме у дома", който при натискане използва GPS за повикване на такси. В желанието да обнови имижда си на баскетболен бранд Converse вече организира игри за младежите в Маями. Те мерили нови модели обувки на компанията и се срещнали с гарда на Маями Хийт Дуейн Уейд, който раздал автографи и съдийствал на мачовете. Програмата се разпространява в повече градове и за да заинтригува децата, Converse е създала приложение във Facebook, което позволява да си намериш приятели, с които да играеш баскетбол онлайн. Converse твърди, че сега разполага с над 40 000 души, регистрирани в базата данни на потенциални клиенти, както и с информация къде живеят. А това наистина е полезно.
неделя, 11 май 2008 05:25:19

Няма коментари: