четвъртък, 15 май 2008 г.

Новите собственици на „Дума"

Кеш - 24 стр.
Новите собственици на „Дума"

Илонка СТЕФАНОВА
Съществуването на голям и авторитетен "ляв" вестник, както и на негов "десен" колега, е символ на демокрация
Еогато тръгва да създава болшевишката партия, Ленин написва програмната си статия "С чего начатъ?" и открива рецептата: трябва да се започне с вестник "Искра".
След много, много години в България някои вестникари и политици тълкуват разговорите за собствеността и бъдещето на вестник "Дума" като начало на предизборната кампания на БСП за следващите парламентарни избори. Което, за разлика от убедителните аргументи на Ленин и последвалите събития в Русия, е доста спорно.
Писмото на досегашния издател на "Дума" Петър Манджуков до „Позитано", че желае да прекрати действието на сключения преди години с БСП договор за издаването на левия вестник, се превърна в любопитна дъвка за пресата и много странични наблюдатели, които имат повече свободно време. Изказват се компетентно дори личности, които наричат "Дума" незнайно защо "орган" на БСП. Всъщност знайно е, те просто не знаят за какво става въпрос.
"Дума" е започнал своя живот и до ден-днешен е просто един "ляв" вестник. Каквито има по цял свят, както има и "десни" вестници, които пък разглеждат и тълкуват събитията от дясна гледна точка. Само за сведение на интересуващите се, легендарният френски ежедневник "Монд" също е "ляв". Без да е свързан с „Позитано".
Ръководството на БСП определи специална комисия, начело с главния секретар на БСП Димитър Дъбов, която да определи кой ще бъде следващият издател на "Дума", защото партията е притежател на правата върху запазената марка.
Текущите важни политически събития разтегнаха малко във времето окончателното решение на комисията, което даде възможност да се сътворят много спекулативни клюки. Заговори се за възможността акционерно дружество, съставено от пет известни заможни личности, близки до БСП, да стане колективен издател. Петте дяла щели да са равни.
Сред най-спряганите имена са Петър Кънев, Добромир Гущеров, Цветан Василев, Николай Малинов, Тончо Бебов. Спряга се дори и Тодор Батков, но този слух бе в повече.
Най-точно определи ситуацията секретарят на Изпълнителното бюро към Висшия съвет на БСП Антон Кутев: "До седмица ще стане ясно кой точно ще вземе вестника. Трябва да се обсъди всичко и тогава ще стане ясно." А тъй като седмицата изтича, не е чудно да четете тези редове, когато всичко ще е решено. От това ще спечели читателската аудитория, а най-вече колективът на вестника, който е получил предизвестие за прекратяване на трудовите договори и се чуди какво да прави...
Петър Кънев, известен в гилдията с името Демакса заради групата си печатници "Демакс"АД, се ползва с името на добър професионалист и коректен работодател. Той е роден през 1953 г., народен представител, заместник-председател на Комисията за икономическа политика и член на Комисията по бюджет и финанси, председател на Парламентарната група за приятелство "България-Русия", собственик на "Инфо радио".
Добромир Рущеров е известен крупен бизнесмен и щедър дарител, депутат от Коалиция за България. В редакцията на "Дума" много добре помнят, че той беше единственият човек в БСП, който преди две години абонира за вестника почти цял окръг партийни организации. Примера му за съжаление не последва нито един друг богат "червен". Неговото име като кандидат-издател на "Дума" се спряга от години.
Цветан Василев е роден през 1959 а в Габрово. Завършил е Международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс". През 1992 г. основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина С" Бил е член на Съвета на директорите на ЦКБ. От средата на 2000 г. е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Корпоративна търговска банка" АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и председател на нейния Надзорен съвет.
Владее английски, френски, руски и полски език. Банкерът вече финансира покупката на бившите издания на Блъсков - „Телеграф", „Монитор" и „Политика" от „Нова медийна група" на Ирена Кръстева.
Николай Малинов е най-младият от спряганите за съиздатели на "Дума". Той е член на Висшия съвет на БСП и член на Комисията по медийна политика на партията. И неговото име отдавна се споменава като възможна кандидатура за издател на левия вестник, защото има медиен опит като собственик на бургаската кабеларка "Стар тв" и на бургаската ефирна телевизия "Рент". Има опит и в рекламата. Представител е на руския тв канал OPT у нас.
Тончо Бебов е собственик на радио „Браво". "Нарекох радиото си "Браво" защото се запомня, на всички езици носи заряд и дори има привкус на героизъм", казва в едно от интервютата си Бебов. Той е бил военен и е първият офицер, който е станал водещ на телевизионно предаване в единствената някога българска телевизия.
В интерес на всички заинтересувани е казусът с бъдещия издател на "Дума" да бъде решен експедитивно и мъдро.
За много издания и у нас, и по света може да се говори на първо място като за търговско предприятие. В този случай става въпрос за нещо по-специално. Съществуването на голям и авторитетен "ляв" вестник, както и на негов "десен" колега, е символ на демокрация. Партийните вестници са анахронизъм.
петък, 16 май 2008 05:46:57

Няма коментари: