петък, 16 май 2008 г.

ЕС плаши със съд „Гугъл"

Труд - 9 стр.
ЕС плаши със съд „Гугъл"

Европейският съюз предупреди глобалната търсачка „Гугъл", че може да има сериозни проблеми, в случай че предложи услугата Street view (б.а. - улична гледка) на Стария континент. Това съобщи информационният портал „ЕЮ обзървър" вчера. Според Брюксел тази възможност към популярните карти на различните населени места по света противоречи на законодателството в областта на личните данни и персоналната сигурност.
„Улична гледка" позволява на потребителите да имат поглед на 360 градуса по улиците на различни големи градове. Така на практика те могат да направят виртуална разходка в населени места, където имат желание да отидат, но нямат финансова възможност да го направят наистина. Изображенията се получават чрез монтирани върху покривите на коли на „Гугъл" камери, които заснемат различните сгради и обекти.
Европейската политика в областта на личните данни е много по-строга от тази в САЩ. Ако „Гугъл" пуснат тази услуга и за европейските потребители, трябва да са наясно, че могат да последват редица съдебни дела, обяви европейският координатор в областта на персоналната сигурност Питър Хъстинкс. В много случаи да снимаш с фотоапарат или камера на улицата не е проблем, но в други може да има сериозни последствия, категоричен е Хъстинкс. Според него е съвсем различно, ако запечаташ кадри на туристи, разглеждащи „Емпайър стейт билдинг", и хора, които влизат да пазаруват в сексшоп или да гледат прожекция в кино за възрастни.
събота, 17 май 2008 04:32:45

Няма коментари: