неделя, 11 май 2008 г.

Google и Yahoo на прицел заради партньорството си

Expert.bg - Международни
Google и Yahoo на прицел заради партньорството си

Антимонополните органи на САЩ са поставени под сериозен натиск през последните седмици да разследват и евентуално предотвратят каквото и да е рекламно сътрудничество между Google и Yahoo, съобщава БиБиСи.
Не спират да валят призиви за действие, идващи от 16 организации по човешките права и потребителски групи, въпреки че никакво споразумение между двата портала не е било обявено досега.
"Всички страдаме от подобни мегасливания", казва Гари Флауърс от Black Leadership Forum, цитиран от БиБиСи.
Министерството на правосъдието във Вашингтон е предприело някакво разследване по повод на двуседмичните тестове, извършени в края на април от Yahoo и Google, които показаха, че рекламата за двете търсачки може да се набира централизирано. Антимополните институции търсят какъвто и да е повод, за да се самосезират и започнат процедура срещу двете компании.
Засега, както твърдят и от министерството, не могат да се правят никакви заключения, защото няма сключено споразумение между Yahoo и Google. Медиите в САЩ обаче се отнасят с подозрение към информацията и твърдят, че ведомството знае за плановете на двата портала да наложат доминация на пазара на онлайн реклама.
По време на общо събрание на акционерите на Google на 8 май, президентът на компанията Ерик Шмид заяви, че ако сключат сделка с Yahoo ще го направят по начин, който няма противоречи на антимонополното законодателство. Вместо да успокои потребителските групи, това изказване само наля масло в огъня на надигащите се протести.
В писмо на коалицията от потребителски и правозащитни организации до заместник-министъра на правосъдието, оглавяващ антитръстовия отдел, Томас Барнет, се казва, че сключване на договор ще даде на Google 90% от пазара на реклама в Интернет търсачки, което пък ще засили влиянието на компанията върху достъпа до информация в мрежата.
"Изправени сме пред бъдеще, в което никое съдържание няма да бъде безусловно достъпно без разрешението на Google", се твърди в писмото.
Според Флауърс, партньорства от такъв огромен мащаб никога не са позитивни, убиват конкуренцията, водят до по-високи цени и ограничават предприемачеството в Интернет.
10.05.2008
неделя, 11 май 2008 00:01:00

Няма коментари: