петък, 16 май 2008 г.

Помагало за блогъри

Капитал - 85 стр.
Помагало за блогъри

Андриан ГЕОРГИЕВ
Как да улесним максимално процеса на публикуване
Да блогвам или да не блогбам? Ако вече окончателно сте излезли от тази дилема и поддържате свой онлайн дневник, ето как може да организирате писането му
възможно най-ефективно.
Много често, докато подготвяте поредната публикация, се налага да копирате текст от друг сайт или блог. Сигурно ви е писнало от досадното натискане на бутоните copy /paste. Една приставка за браузъра Firefox е способна да промени това. Тя се казва AutoCopy и може да си я свалите от https://addons.mozilla. org/en-US/firefox/addon/383. За да копирате текст от едно място на друго, само трябва да го маркирате от източника и да натиснете средния бутон на мишката в желаното поле (колелцето върши същата работа).
Ако и вие не сте доволни от скоростта, с която пишете на компютър, никога не е късно да подобрите тези свои умения. В интернет могат да се намерят много сайтове, където ще откриете уроци как да тракате по клавиатурата с по-висока скорост. Изчерпателен списък може да намерите на адрес http:// mashable.com/2008/01/02/learnhow-to-type-faster-with-these-8-sites/. Може да се пробвате и в игра, чиято цел е да пишете възможно най-бързо, ако не искате да станете жертва на врага (http://www.crazymonkeygames. com/QWERTY-Warriors.html). Ако искате да се обучавате офлайн, хвърлете поглед на адрес http://typingsoft.com/all_typing_ tutors.htm. Там има тонове лин-кове към най-различни програми, които може да си изтеглите безплатно. Почитателите на платения софтуер също няма да останат разочаровани.
Като блогъри вероятно знаете колко голямо е въздействието на изображенията. Поставени в контекста на публикацията, те могат да бъдат много силно средство за убеждаване. Намирането на точната илюстрация отнема значително време, но не и ако знаете къде да търсите. Сред архивите със снимков материал с „отворен" достъп са Wikimedia, Creative Commons, sxc.hu и EveryStockPhoto. Повече връзки може да намерите на адрес http://lifehacker.com/ software/creative-commons/geekto-live-6-ways-to-find-reusable-media-197538.php. Оформянето на дадена картинка в подходящ размер също не е никак лесна задача, особено ако сте скарани с професионални софтуери като Photoshop. За щастие обаче има няколко безплатни алтернативи, които значително ще ви помогнат. От сайта Lifehacker препоръчват програмите ImageResizer (http://www.microsoft.com/ windowsxp/downloads/ powertoys/xppowertoys.mspx) и Picasa (picasa.google.com). Първата е предназначена само за Windows XP.
Понякога идеите за публикации може да ви навестят на най-неочаквани места. В този момент обаче пред вас няма компютър, а най-близкото му хардуерно подобие е мобилният телефон. Това отдавна не е фатално, защото вече можете да блогвате и от своята слушалка. Стига апаратът да е по-нов модел, разбира се. Ако имате регистриран уебдневник в мрежата на Blogger, публикуването става, като изпратите текста на адреса go@blogger.com и по-късно от компютър удостоверите, че мнението е ваше. Веднъж щом то е потвърдено, няма да имате нужда от компютър и публикацията ще се появи директно на вашия блог. За останалите мрежи като LiveJournal, TypePad и т.н. може да погледнете на адрес http://mashable.com/2008/03/10/ blogging-phone-tools/.
В търсене на информация
В случай че следите конкретна тема, като например последните новости в сферата на телекомуникациите, сигурно знаете, че пресяването на цялата налична информация онлайн е сложна задача. Има един инструмент обаче, който може значително да ви улесни. Услугата Google Alerts http://www.google. com/alerts) ще прерови най-новите тематични резултати, въведени в най-популярната търсачка, вместо вас и на момента ще ви ги изпрати на електронната поща под формата на линкове. Така новините ще идват при вас, а не обратното. Ако искате да си спестите още повече време, опитайте Google Custom Search (http://www.google.com/ coop/cse/). Това е търсачка, която вие собственоръчно настройвате къде да „гледа". По този начин може да я нагласите да преглежда само в посочени от вас сайтове. С този метод може да си направите търсачки за лично ползване, фокусирани върху най-разнообразни теми.
***
Текст под снимка
Няколко метода как да станем no-гръмогласни блогъри
събота, 17 май 2008 05:29:08

Няма коментари: