сряда, 11 март 2009 г.

10 съвета към върха

24 Часа - 16 стр.
10 съвета към върха

Максим БЕХАР

С българските политици нещата не са чак толкова сложни, колкото изглеждат на пръв поглед...
Пиар съветници, тежки нощни консултации, гъсти облаци цигарен дим, докато се обсъжда пиар кампанията на някой министър? Нищо подобно. Това го има само по филмите.
Българските политици имат много повече характеристики, които ги обединяват, отколкото ги разделят. Първата обща черта е, че те - с малки изключения - са политици, които са се изградили сами. Изключения, разбира се, са царят и донякъде шефът на парламента Пирински, които от десетки години са публични личности и са готови да бъдат политици.
Втората: всички те, дори и опитните, се водят от златното правило, че колкото по-често се появяваш
някъде - било в медии, на опашка за лифта на ски пистата или просто в магазина, специално „пипнат", гримирай и подготвен, толкова по-нагоре ще се появиш в рейтинговата стълбица на социолозите.
Трето: някои от тях са убедени в нещо, с което никога няма да се съглася. Вярват, че на медиите трябва нещичко да се плати, за да са по-благосклонни към тях. За всичките си немалко години в бизнеса никога не
на медия, за да е по-позитивна към него, нито пък съм виждал медия или просто журналист да си иска...
И накрая. Общото между всичките десет политици е, че нито един от тях не слуша съветите на своите пиарконсултанти и е сигурен, че знае повече от тях как да се усмихва, въобще дали да се усмихва или не, как да се облича и в коя камера да гледа, докато правят интервю с него. Което си е белег на днешното - все още - преходно време. Нищо повече.
Как PR-ът вижда политиката? "24 часа" се обърна към Максим Бехар, шеф на МЗ Communications Group и председател на асоциацията на PR агенциите, с молба да анализира публичния образ на 10 политици и държавници с най-висок рейтинг и да даде съвети какво да променят. Топдесетката на политиците е по проучване на "Галъп" от януари.
***
Георги Първанов
Малко по-свободно и агресивно
За много хора и от много години той е безспорен лидер като разпознаваемост, лидер, изльчващ толерантност, компромис и равновесие. Като всички български политици и той е "самоизградил се" както в жестовете си, маниерите си, така и в леко загадъчната си усмивка. Естествено е да има най-висок рейтинг - в посткомунистическа България няма президент, който да не е имал най-висок рейтинг. Облича се строго и семпло, определено му липсва малко по-свободно и агресивно-смело поведение, присъщо на южняшката кръв на българина.
***
Бойко Борисов
По-често да се усмихва
Контрапункт на президента не само на едни евентуални бъдещи избори, но и като поведение, изразни средства и послания. Облекло -каквото си поиска. Речник - какъвто си поиска. Усмивка - когато си поиска... Говори ясно и просто, с къси изречения и без много обяснения. Винаги леко напрегнат, което му отрежда визуалната роля на зает човек, всяка секунда вземащ важни решения. Доста добре подбран гардероб в зависимост от обекта, който открива, или -според мен - в синхрон с настроението, с което се събужда. Това го прави много естествен. Със сигурност му трябва повече и по-често да се усмихва и да показва, че стои над дребните неща и че вярва в България.
***
Стефан Данаилов
Лъскав костюм не му отива
Носи на гърба си тежкото бреме да е познат на всички поколения и да не го приемат сериозно като политик, защото не е, а и да го наричат с артистичния му прякор: Добре е, че не играе ролята на политик, а се опитва да се докаже, че е човек на конкретните решения. Излъчва повече прагматизъм, отколкото позитивизъм. Има шанс на всички избори с всяка една партия и по всяко време, за всеки парламент. Облича се доста старомодно, защото разбира добре, че ако си сложи лъскав костюм и папийонка, както би прилягало на артист, ще изглежда смешно и неразбираемо лустросан. Малко по-конкретни послания и повече борбеност няма да му навредят със сигурност.
***
Меглена Кунева
Да слага джинси през уикенда
Типичният политик от Брюксел. Елегантна, тиха, понякога едва забележима, винаги с благ изказ и добре подредени изречения. Когато е в сърцето на ЕС, със сигурност е една от тях, въпреки че се облича доста по-добре от средния стандарт в помпозната сграда в белгийската столица. Когато е в София, е очевидната интелектуалка, с тази разлика, че не играе ролята на всезнайко, а се опитва внимателно да се вслуша във всеки, с когото разговаря.
Има невероятното умение бавно и спокойно да прокарва тезите си. Малко по-фриволно джинсово облекло за уикендовите си публични прояви ще я "разкраси още повече" и ще я доближи до тези, които ще трябва да гласуват през юни за нея.
***
Сергей Станишев
Да се раздели с угрижения вид
Ами... знае две и двеста. От строгото облекло, леката усмивка само в края на устните до изтърканите джинси и неопреновия костюм в лодката, препускаща в бързеите на планинската река. Премина уникален политически тренинг и научи много от двамата си по-опитни партньори в правителството - царя и Доган. Наистина има способност да взема елементи от публичните маниери и на двамата, но само елементи и в същото време да си остане автентичен - както с усмивката си, така и с презрителните понякога реплики към столичния кмет. Сгреши, когато се опита самоцелно да надговори тв водеща съвсем наскоро, но пък предаването беше добър опит за предстоящите избори, в които той ще има доста основна роля. Трябва да се раздели с угрижения вид и да вдъхва повече кураж.
***
Ивайло Калфин
Излъчва колебливост, но му отива
Типичен дипломат особено на фона на нестандартния си предшественик. Излъчва често нерешителност и колебливост, но пък това е част от професията му. Винаги толерантен и готов да общува с усмивка, в повечето от случаите със сигурност не дежурна. Хората биха го нарекли "благ човек", ако го анализират по снимки или по тв участия, но със сигурност трудният му икономически ресор му дава възможности и да показва по-твърд характер. Има стилен гардероб, доста видимо променен през последните 4 г., а и самата му фигура и постът му предполагат да остави джинсите непокътнати за дълго време. Излъчва доброта и компромис, със сигурност е добре подготвен да се явява публично и да говори по много въпроси.
***
Даниел Вълчев
Добре влиза в кожата на "голям ученик"
Политик с много добро чувство за хумор и усет към хората, с които разговаря. Твърде често играе ролята на "голям ученик" и тя доста добре се възприема от тийнейджърите, пък и от техните родители, които от години чакат министър, който да може да говори на "ти" с техните деца. Това обаче не е евтин трик от негова страна, а добре изразена демонстрация на свършена работа. Той или съветниците му обичат да измислят неща, които по дефиниция веднага попадат във всички медии. Стилът му е леко небрежен. В начина на говорене, но и като жестове понякога несъзнателно копира своя царски патрон и лидер на партия. Нужна му е още no-голяма категоричност в посланията особено когато показва характер.
***
Георги Пирински
Леко да разчупи желязната маска
Единственият действащ политик в България, когото нищо не може да учуди. Той е готов да приеме всяка една ситуация и да реагира хладнокръвно. Без значение дали си порязва по невнимание пръста, докато бели портокал, или пред парламента има бурен протест с искания за оставки. Зад желязната маска на лицето му се крие неимоверно голям опит и стопроцентова увереност, че щом трябва да постигне нещо, знае как да го направи. Дори и на този висок пост, на практика втори в държавата, предпочита да стои една крачка встрани от камерите и да не става център на внимание за щяло и нещяло. Много стилно облечен, винаги с тъмните и леко убити цветови съчетания. Малко чувство за хумор и по-широка усмивка само ще го направят по-достъпен, ще го сближат с избирателите и ще стопят леда между него и тези, които му опонират.
***
Цветан Цветанов
"Сако, връзка" - за баланс на Борисов?
Нов играч на политическата сцена и - поне засега, - обречен да бъде в сянката на неформалния си лидер; за да си остане формалният "номер две"'. Светкавично бързо натрупа опит да излиза умело от заплетени ситуации, използвайки цял набор от дълги и почти нищо незначещи изречения. Винаги е стегнат и делови, като че ли току-що излиза от оперативка в бившето си министерство. И въпреки че тонът му е мек и неагресивен, нямам спомен да съм го видял поне веднъж усмихнат на екрана, докато спори с опонентите си, В същото време усмивката не слиза от лицето му, докато разговаря с т.нар. симпатизанти. Леко небрежен в облеклото, но винаги във формата "сако/връзка", може би за да балансира подчертано небрежно-спортната линия на лидера си, с когото се появява заедно поне в 90 на сто от публичното си време. Има какво да научи както в риториката, така и в боравенето с конкретните аргументи по време на медийни политически дебати.
***
Меглена Плугчиева
Лека стъпка, делови образ
Доскоро леко неизвестна и недотам медийно разпознаваема, тя с лекота влезе в политиката и съвсем ненатрапчиво започна да си гради образ на делова и много разбираща жена. Такива жени не са чак толкова много в българската политика - да влизат с лека стъпка, без много фанфари, да показват желание да вникнат във всеки проблем и, ако може, веднага да го разрешат. Присъствието и държанието й вдъхват спокойствие, в тях няма и капка поза или фалш, а убитите цветове на облеклото свидетелстват, че желанието за показност подчертано липсва. Трябват й малко повече решителност и ясни послания, за да стане ясно разпознаваема и запомняща се.

Няма коментари: