вторник, 10 март 2009 г.

КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Класа - 7 стр.
КЗК блокира сделката за радио и тв мрежата на БТК

Даниела СТЕФАНОВА

Сделката за продажбата на мрежата от предаватели на радио и телевизионни сигнали на БТК, позната под името Национално управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), която се очакваше да приключи в края на март, засега се отлага във времето. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да започне задълбочено проучване на намерението на австрийската компания "Остерайхише Рундфунксзендер ГмбХ и Ко КГ" (ORS) да купи НУРТС, съобщиха от ан-тиминополния регулатор. Според комисията на Петко Николов събраната досега информация не била достатъчна нито да се разреши, нито да се забрани продажбата. По закон проучването може да се проточи до четири месеца, обясниха от ведомството. КЗК се опасява, че след сделката новият собственик може да се възползва от "естествения монопол" на БТК на пазара на радио и телевизионно разпространение, предоставянето на линии под наем и колокация.
Възможно е той да предложи по-високи цени за услугите на НУРТС, смятат комисарите. Нейни клиенти са двете обществени медии - БНТ и БНР, както и голям брой телекомуникационни оператори и електронни медии.Опасения от вдигане на цените са изразили "Глобул", "Мобилтел", БНР и bTV По данни на националното радио близо една трета от бюджета всяка година отива за преноса на сигнал от НУРТС. "Мобилтел" и "Глобул" предупреждават още, че новият собственик би могъл да им откаже достъп до инфраструктурата си, защото засега КРС не е посочила НУРТС като предприятие със значително въздействие, от което да произтичат задължения за съвместно ползване. Мрежата за радиоразпръскване на БТК разполага с близо 800 обекта, в това число телевизионни кули и ретрансла-торни станции, разположени в цялата страна.
Очаква се скоро и другият регулатор - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), да се произнесе по сделката. В писмото си до КЗК от там напомнят, че според Закона за електронните съобщения БТК е длъжна да разпространява програмите на БНТ и БНР. Според източници на "Класа" екипът на Веселин Божков трябва да реши въпроса с прехвърлянето на част от лиценза на БТК, свързан с дейността на НУРТС, на новия собственик. Ако лицензът не се раздели, сделката ще бъде блокирана, коментираха експерти от регулатора. Сигурно е обаче, че прехвърлянето му ще върви със задължението за пренос на сигнала на БНТ и БНР.Още не се знае и дали транспортният министър Петър Мутафчиев, който държи "златната акция" на държавата в БТК, ще се опита да спре сделката. При обявяването й той заяви, че ще поиска общото събрание на акционерите на БТК да разгледа сделката за НУРТС. От транспортното министерство вчера не успяха да отговорят има ли решение на общото събрание по сделката. От БТК също не коментираха статуса на продажбата до редакционното приключване на броя.
***
Предисторията
БТК и австрийската ORS подписаха договор за продажбата на НУРТС на 3 декември 2008 г. На пре-сконфернция същия месец купувачът обяви, че планира инвестиции от 100 млн. евро в България, които ще зависят от плановете за цифровизация на правителството. Страна по договора ще бъде и дружеството "Бългериан броуд-кастинг сървисиз" ЕООД, през което ще се извърши сделката. То е собственост на купувача и се представлява от изпълнителният директор на ORS Михаел Вагенхофер и от Томас Лангзенленер. ORS е оператор на първите два национални цифрови мул-типлекса в Австрия и е на път да финализира процеса на дигитализация там. Дружеството е част от австрийската телевизионна компания ORF и е основано в началото на 2005 г. Акционери в него са ORF (60%) и "Медикур Зендеан-лаген", член на "Райфайзен груп" (40%).

Няма коментари: