петък, 13 март 2009 г.

Интернет тв дръпна напред

сп. BusinessWeek - 61 стр.
Интернет тв дръпна напред



Ще унищожи ли интернет кабелната телевизия? Този абсурден преди година-две въпрос изведнъж придоби тежест особено за кабелните оператори. Бариерата пред интернет-базираната телевизия някога изглеждаше основно технологична. Днес тя е no-скоро въпрос на договаряне по бизнес въпроси. Кабелната телевизия ще присъства в живота ни дълго, както и сателитните и кабелните услуги на Verizon
Communications u AT&T. Но много скоро те ще изпитат конкурентния натиск на мрежата.
В последно време наличността на тв програми онлайн - нови и стари - рязко нараства. Има обаче два сериозни проблема. Предаванията се пръскат между десетки сайтове без централизиран програмен гид. А уеб материалите са основно проектирани за гледане на компютърен дисплей. Но хората, инвестирали в големи телевизори и качествени звукови системи, предпочитат да гледат телевизия по... телевизията. В отговор на това производителите на битова електроника добавяха интернет възможности към игрови конзоли, TiVo gekoge-ри и към самите телевизори, въпреки че нито един отделен продукт не може да покаже повече от частица от всички съществуващи предавания.
Сега софтуерът с отворен код Вохее предлага по-цялостно решение и на двата проблема. Лесно се инсталира на Мас или PC, работещо nog Linux (разработва се и версия за Windows), и предлага нещо като фиксиран програмен гид към много от видеоматериалите в интернет. Това вече е стъпка напред в сравнение с ровенето за желаната програма сайт по сайт.
Цялото предложение става още по-интересно, когато програмата се инсталира на Apple TV - дигитален декодер, позволяващ да гледате на широкоекранния си телевизор видеоклипове, които сте заснели сами, както и материали, купени от iTunes. Apple TV е с дистанционно, даващо възможност лесно да изберете програми от програмния гид на Вохее. Инсталирането на Вохее на Apple TV изисква известна техническа грамотност, но е интересно изпитание на концепцията. След като трудностите с инсталирането останаха зад гърба ми, Вохее определено улесни гледането на интернет Видео по телевизора ми. Въпреки това изборът от налични предавания далеч не приближава пакета, който получавате и с най-базовата кабелна услуга. Съдържанието на Вохее е комбинирано от 20 уеб сайта, сред които ABC, CBS, Comedy Central u CNN. Предаванията се излъчват както бихте ги гледали, ако посетите оригиналния им сайт. Рекламите, ако са включени в уеб оригиналите, са запазени. За съжаление наскоро се наложи Вохее да свали материали от Hulu.com, някои от най-добрите в мрежата, по настояване на партньорите производители - News Corp. u NBC Universal. Останалото съдържание е меша-вица откъм избор и на видео качество. Предложенията на CBS варират от текущи епизоди на "От местопрестъплението" до стари серии на "Зоната на здрача". С бързата ми Verizon FiOS връзка качеството на видеото на CBS се приближава до това на ефирна телевизия със стандартна резолюция. И далеч не е толкова добро като на кабелна програма с висока резолюция, но е приемливо на голям екран. Обратно, видеоматериалите от CNN (селекция от кратки клипове от актуални новини и някои по-дълги репортажи) имат мъглявата ви-зия на клипове за мобилен телефон. Малцина, естествено, са готови да отрежат кабелната си връзка на секундата. Сторят ли го, ще се сблъскат с най-големите недостатъци на Вохее и уеб видеото като цяло: липса на материали с ефирно качество в реално време. Това не е проблем за повечето предавания, защото видеорекордерите ни отбиха от идеята, че програмите трябва да се гледат, когато се излъчват. Но си е проблем за спорта, новините и специалните събития - програмите от типа на спорта no ESPN и други кабелни канали, които нямат ефирна алтернатива. Живото видеоизлъчване си остава предизвикателство заради изискванията, които поставя пред мрежата. Когато текат Оскарите или Супер купата, трафикът би сринал всеки сайт, опитващ да предостави алтернатива на кабела. Но качеството и разнообразието на тв предавания в интернет трябва да се подобри занапред. Изместването на тв програми към нета, а оттам към широкоекранните телевизори е неизбежно. Студиата и кабелните компании ще защитават бизнес моделите си, но със софтуери като Вохее е възможно поне да хвърлиш поглед на алтернативата.

Няма коментари: