събота, 14 март 2009 г.

Измисли си враг

Капитал - 36 стр.
Измисли си враг



Ако не сте ползвали GPS-и, вероятно никога не сте чували за TomTom. Това e холандска компания за автомобилни навигационни системи. Тя произвежда както GPS устройства, така и софтуер. Напоследък TomTom наистина се прочу, защото се оказа първият производител на Linux базирани продукти, срещу когото Microsoft завежда дело за нарушаване на интелектуална собственост. Защо обаче делото срещу холандската компания е важно?
Казусът
Искът на Microsoft бе подаден в края на февруари 2009 г. и е свързан с 8 патента, два от които т.нар. FAT (File Allocation Table). Tова е разработка на Microsoft, внедрена още в Windows 95, и е предназначен за управление на системата от файловете. Хорацио Гутиерез, завеждащ отдела по интелектуална собственост на Microsoft, твърди, че компанията му повече от година е опитвала да започне преговори с TomTom относно дължимите лицензионни такси. Tой добавя, че предприетите действия не са насочени срещу операционната система с отворен код Linux. Всъщност към настоящия момент Microsoft няма никакво намерение да напада Оpen Source концепцията, камо ли неоснователно. Напротив - само 10 дни преди иска срещу ТоmTom гигантът от Редмънд подписа партньорско споразумение с Red Hat за постигане на по-голяма съвместимост между софтуера им за виртуализация. В началото на 2008 г. Microsoft обяви и стратегия за "отваряне" на продуктите й към конкурентни формати.
Естествено, що се отнася до отношения между Microsoft и Оpen Source обществото, конспирационните теории разцъфтяват. Стивън Вогън от ComputerWorld например спекулира, че делото срещу TomTom е част от план за придобиване на холандската компания, която е сред европейските лидери в сектора. Конспиративната теория обаче е малко вероятна за толкова голяма компания, която би загубила много от негативна публичност. Освен това Microsoft e в навигационния бизнес от десетилетие (чрез Microsoft Street&Maps) и печели от лицензионни такси върху патенти, които притежава.
Хорацио Гутиерез всъщност твърди, че при желание от страна на TomTom могат да бъдат започнати извънсъдебни преговори. Проблемът е, че холандската компания в момента е в тежко финансово състояние. За четвъртото тримесечие на 2008 г. TomTom отчете 989 милиона долара загуба покрай придобиването на компанията за картографски софтуер Tele Atlas.
Дори и делото да е проблем само между двете компании, има много кандидати, които са готови да се намесят в защита на TomTom.
Винаги готови
Лидерите на Open Source обществото побързаха да се обявят против делото. Брус Перенс, който е авторът на актуалното определение за Open Source, окачестви казуса като кампания за всяване на страх, несигурност и съмнение от страна на Microsoft. "Не вярвам в искрените усилия на Microsoft [относно обвързването с Оpen Source]", добавя той.
По-умерен в изказванията си е Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation. "В момента жалбата на Microsoft срещу TomTom е въпрос между тях. Ако делото по някакъв начин е насочено срещу Linux, имаме екосистема от ефективни ресурси, за да се защитим", бе неговият коментар.
Всъщност Linux Foundation би имала само полза от евентуална атака от страна на Microsoft срещу продуктите й. Основната ударна сила на Open Source винаги е била ядрото от ентусиасти - било то компании или хора, работещи за каузата. След като Microsoft обяви, че ще отвори продуктите си за Оpen Source формати, основният (чисто психологически) аргумент за привличането на поддръжници изчезна. Linux на практика остана без враг, който бе заменен от най-обикновен пазарен конкурент. Във време на финансова несигурност естествено се увеличава интересът към безплатни или евтини Open Source продукти. Дори и така обаче Linux не надвишава 1% пазарен дял при операционните системи (по данни на Мarket Share), въпреки че колко реално е той е трудно да се измери. Все по-малко компании могат да отделят част от човешкия или финансовия си ресурс за работа по платформите с отворен код. Както пише Роб Ендерле от ITBusinessEdge: "Лидерите на Оpen Source трябва да намерят начин да мотивират войските си." Така че малко публичност не би била излишна.
Патенти в развитие
Други поддръжници на Linux виждат в случая с TomTom възможност за решаване на казуса със спорните патентни права върху файловата система FAT. В случая TomTom е обвинена в нарушаване на патент относно записването на файловете с по-дълги имена. FAT се е наложил като стандарт, използван от производителите на USB памет и SD карти, въпреки че веднъж беше оспорен и отменен от американското патентно бюро. По-късно обаче Мicrosoft успя отново да си върне част от патентните права върху него.
Друг от патентите, за които става въпрос, е за използването на навигационна система в автомобил. Според представители на Open Source движението може да се докаже, че подобни устройства са били използвани, преди да постъпи молбата за патент от страна на Microsoft. В тази връзка често бива цитирано и съдебното решение In re Bilski от 2008 г., според което бизнес методи, които са оценени като абстрактна идея, не подлежат на защита като патент.
Патентното право, що се отнася до технологиите, често е осъждано като неефективно поради иновационната природа на сектора. Нищо чудно сегашното дело да стане повод за изясняване на практиките в тази насока.
Очевидно Open Source общността се готви за битка, в случай че не се постигне извънсъдебно споразумение между Microsoft и TomTom. Що се отнася до патентите под въпрос: докато съдът не отреди друго, те са валидни и съответно за тях вероятно ще трябва да се плаща.

Няма коментари: