вторник, 10 март 2009 г.

Десислава Стоянова, медия директор на Зенит Оптимедия:Рекламодателите ще залагат само на стабилните медии

Пари - 20 стр.
Десислава Стоянова, медия директор на Зенит Оптимедия:Рекламодателите ще залагат само на стабилните медии

Боряна НИКОЛАЕВА

-Госпожо Стоянова, каква беше изминалата 2008 г. за рекламния бизнес?
- Положителна. За щастие кризата в България започна да се усеща в края на годината, и то в някои определени сегменти. Ръстът на инвестиции спрямо предходната година е 24%.
-Повлия ли световната финансова криза на рекламния бизнес по света и в частност у нас?
- Определено. В цял свят се говори за кризата, свити продажби, намалени рекламни инвестиции, ниско потребление. От целия шум това, което достига до рекламодателите, е, че трябва да бъдат по-предпазливи, да изчакат, за да видят какво ще се случи. Някои дори могат да чакат до средата на годината и тогава да преценят кога и колко да инвестират. В такъв момент е важно да се поучим от международния опит, който да ни подскаже какво е добре да правим по време на криза. Изследванията, които са правени след периоди на рецесия във Великобритания и САЩ, показват, че рекламата по време на криза е особено успешна. Заключението е, че ако дадена фирма инвестира в реклама, за разлика от своя конкурент, в края на кризата тя ще има по-голям пазарен дял, респективно и по-големи продажби.
В периоди на криза хората се отказват от любими марки в търсене на по-практичното решение, по-евтината цена, по-надеждния продукт. И така предимството на рекламата по време на криза е още по-ясно - когато има по-малко конкуренция в ефир, компаниите, които запазват или увеличават инвестициите си за реклама, ще са по-видими и ще имат по-голям шанс да се задържат в съзнанието на потребителите.
- Ще продължи ли растежът на рекламния пазар в България?
- Според нашите прогнози ръстът на рекламния пазар за 2009 г. ще бъде около 10-12%. Това е оптимистична прогноза, която отчита намалените инвестиции в някои сектори. Има сфери, които пострадаха значително -финанси, недвижими имоти, автомобили, луксозни стоки. За масовите продукти кризата е възможност и това се отчита от международните клиенти в областта на бързооборотните стоки. Те са доста активни от началото на годината в телевизионния ефир.
- В условията на криза ще се търсят ли алтернативни канали и начини За реклама?
- В такъв момент клиентите подхождат по-предпазливо към инвестициите като цяло. Очакванията ни са, че те ще заложат на изпитани канали, на които могат да разчитат и които проявяват гъвкавост. Използването на алтернативни форми много зависи от бизнеса на клиента и целевата група. Не бих казала, че кризата ще засили използването на дигиталните медии за сметка на традиционните. Истина е също така, че очакванията за увеличение на инвестициите в дигиталните медии са доста по-големи от тези за традиционните. През последните години сме свидетели на стабилно увеличаване на бюджетите за интернет рекламата. Тази тенденция не се дължи на кризата, а на повишеното потребление на този тип медии и промяната на навиците на хората. Медиите, които не изискват допълнителна инвестиция - телевизия, интернет, безплатни гидове, няма да пострадат от кризата. Логиката е, че в такъв момент хората намаляват разходите си за забавление и стоят повече време у дома. Оттук идва и увеличеното потребление на телевизия и интернет.
- Очаквате ли разместване или окрупняване на рекламните агенции или навлизането на нови играчи на пазара?
- Не мога да дам категоричен отговор. Принципно страните от Балканите са по-интересни за чуждите инвеститори и за навлизането на нови капитали. Причината е, че рекламните инвестиции на нашите пазари растат със значителни темпове спрямо останалите пазари. Това е дългосрочно решение и зависи от приоритетите на централите.
- Разместванията на телевизионния пазар и сделките, сключени през миналата година, ще променят ли разпределението на рекламните бюджети?
- Водещите медийни компании ще се опитат да привлекат максимален брой клиенти, като залагат на инвестиции в нови програми и продукти. Що се отнася до това дали даден рекламодател ще реши да инвестира в рекламно време в bTV и каналите към нея или в Нова телевизия и каналите от нейната група, не мога да съм категорична. Истината е, че показателите на двете водещи телевизии в момента са почти изравнени. Въпрос на приоритети и цени. Медиите са доста гъвкави при определянето на тарифи и оферти за рекламодателите. Намалиха цените и по този начин накараха рекламодателите да се замислят дали да не продължат да инвестират активно в телевизионна реклама. През януари ефирът беше сравнително празен, през февруари се понасити с реклама. Двете водещи телевизии твърдят, че са затворили сделки с големи рекламодатели, валидни до края на годината. При всички положения рекламодателите ще заложат на сигурните медии.
- Десислава Стоянова работи в медийна агенция повече от 12 години.
- Започнах работата си, без да подозирам с какво ще се занимавам, но тя ми допадна и така до днес, споделя тя. - Според мен работата в агенция е по-динамична, сравнено
с работата за един клиент - работиш за различни компании, 6 различни сегменти и целеви групи и за всеки трябва да използваш индивидуален подход.
***
Зенит Оптимедия е агенция, която се занимава със стратегическо планиране,купуване и консултации в областта на традиционните и дигиталните медии.
***
Част е от Публисис Груп. Глобалната верига Publicis Worldwide придоби мажоритарен дял в Публисис Груп, в това число и в Зенит Оптимедия.
***
Текст под снимка
Бързооборотните стоки няма да пострадат от кризата и ще бъдат активни играчи на рекламния пазар, прогнозира Десислава Стоянова

Няма коментари: