събота, 14 март 2009 г.

НУРТС не се продава. Засега.

Капитал - 35 стр.
НУРТС не се продава. Засега.



Цифровизацията на телевизиите в България може да се провали още преди да е започнала. Първоначално стратегически инвеститор с интерес към дигитализацията получи подкрепата на правителството. После купи от БТК почти всички аналогови тв и радиопредаватели в страната. Няколко месеца по-късно обаче, когато държавата трябва да даде почти формално зелена светлина на сделката, ситуацията се обръща на 180 градуса. Позицията на правителството изведнъж се втвърдява и, изглежда, то ще се бори докрай срещу първоначалния си избраник.
Именно заради забавените реакции на държавата при премахването на последните административни пречки БТК реши да отложи сделката с австрийската компания ORS (Oesterreichische Rundfunksender) за продажбата на Национално управление "Радио- и телевизионни станции" (НУРТС). Още в петък (6 март) телекомът е изтеглил документите си от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) във връзка с продажбата на НУРТС на ORS, обясниха от телекома.
По-рано тази седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък обяви, че се нуждае от още четири месеца, преди да реши да даде зелена светлина на продажбата. "Съществуват сериозни опасения, че след планираната сделка новият собственик ще предлага на по-високи цени услугите, които предоставя понастоящем НУРТС. Предвид реалната възможност НУРТС да не попада под регулацията на КРС в бъдеще [ако не бъде определено като предприятие със значително въздействие върху пазара] то за комисията е налице основание да започне задълбочено проучване по случая", мотивира действията си КЗК.
Няма време
През декември миналата година БТК реши да продаде НУРТС на австрийското предприятие ORS. Двете страни не съобщиха параметрите на сделката, но според източници от сектора ORS е купила мажоритарен дял от предприятието срещу 80 млн. евро. Австрийската компания обяви също, че ще вложи 100 млн. лв. в модернизиране на радио- и тв ретранслаторите на БТК.
В момента в България само НУРТС може да излъчва аналогова телевизия и радио в национален мащаб. Заради това електронните медии и мобилните оператори са принудени да ползват нейните съоръжения там, където нямат свои. Сред тях са големите телевизионни канали БНТ, БНР, "Нова телевизия" и TV2. С други думи, ORS получава сигурен пазар, където на практика НУРТС няма конкуренция. Мрежата включва 800 точки в цялата страна, включително сателитния телепорт в Плана планина и експерименталния мултиплекс* до София. По данни от декември 2008 г. в обособеното предприятие работят около 500 души.
Сделката за НУРТС е особено важна за прехода към дигитална телевизия, който трябва да завърши през 2012 г. Телекомуникационни експерти коментираха, че въпреки остарялата си инфраструктура НУРТС най-бързо може да премине към излъчване на цифров сигнал, особено в сравнение с новостартиращи компании. Освен това на много места нейните предаватели доставят най-доброто възможно покритие. Така че собственикът на НУРТС (който и да е той) ще има най-голямо предимство, когато започне изграждането на дигиталните мултиплекси. Забавянето на сделката може да застраши реализирането на цифровизацията в срок в България.
Законът гласи
(5) Предприятие или свързано с него лице по смисъла на Търговския закон, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване, няма право да изгражда електронна съобщителна мрежа за пренос на радио- и телевизионни програми.
По закон НУРТС задължително трябва да излъчва обществените БНТ и БНР. От КРС се очакваше да прехвърли лиценза със задълженията към новия собственик ORS. Телекомуникационният регулатор забавя решението си по сделката, но тя не се разваля, коментира представител на телекома. "Избягваме ситуация, в която КРС решава да прехвърли лиценза на ORS, а КЗК отменя или отлага сделката. Тогава трябваше да спрем излъчването на телевизиите и радиата", допълва Павел Велчев, директор "Външни отношения, регулация и конкуренция" в БТК. Сега двете компании ще "направят допълнителни анализи на бизнес средата и последващо изясняване на детайлите по сделката". ORS не се отказва от плановете си да създаде своя дъщерна фирма в България - ББС (Bulgarian Broadcasting Services), с оглед на бъдещите й намерения на нашия пазар (виж 35 стр.).
Самата ORS е 60% собственост на австрийската обществена телевизия ORF и 40% - на Raiffeisen Group чрез Medicur Sendeanlagen. Купувачът на НУРТС строи инфраструктурата в Австрия, която излъчва цифрова телевизия.
Играчи на пазара и експерти в ресорните ведомства ДАИТС (Държавна агенция по информационни технологии и съобщения) и КРС не бяха изненадани от решението на БТК да изтегли документите по сделката. Източник на "Капитал" коментира, че на австрийската ORS са обещавали неща, които очевидно няма как да се случат след обнародването на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) в сегашния му вид. Според него очевидно ORS са били накарани да вярват, че могат да кандидатстват за излъчване на цифрова телевизия, но според новия ЗЕС това е невъзможно. Причината е, че 60% от австрийската компания са на телевизионната компания ORF (производител на съдържание), което противоречи на нормативния акт. Според сегашния закон австрийците не могат и да пренасят сигнал.

Няма коментари: