сряда, 11 март 2009 г.

Българите пазаруват най-малко през интернет в Европа

Монитор - 10 стр.
Българите пазаруват най-малко през интернет в Европа

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

Въпреки удобствата на пазаруването в мрежата българите продължават да използват картите си предимно за теглене на пари от банкоматите.
Високата степен на недоверие и страх от измами спира най-много българските потребители да пазаруват по интернет. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, която отчита, че от всички европейски държави българите харчат най-малко през мрежата. От друга страна обаче активното навлизане на кредитните карти у нас започна да се случва едва през последните четири-пет години и затова е разбираемо защо и културата на този тип пазаруване все още не е широко застъпена. Езиковата бариера също е причина за невисоката активност на сънародниците. Затова Меглена Кунева, еврокомисар за потребителите, се ангажира да отстрани много от пречките за развитието на електронната търговия, по-специално за трансграничните покупки.
Българите най-често използват картите си за резервация на самолетни билети и хотелски услуги. Въпреки това техният брой е едва 3% от всички пълнолетни граждани. Дори Румъния е с 4% население, разчитащо на световната мрежа за пазаруване. За сравнение делът на европейците, които разчитат на интернет за различни покупки, е достигнал 33%.
Въпреки това през 2007 г. близо 85 млн. лв. са платени по интернет от българи, а ръстът спрямо предходната година е бил 60%. За последните три години ръстът на издадени кредитни карти от български банки на наши граждани бележи ръст от 200% на година. Увеличиха се и ко-брандираните карти, които позволяват на потребителите да получават преференциални цени за често използвани услуги. Такива са картите, свързани с мобилни оператори, както и специална за пътуващите с националния превозвач "България ер".
Слабо познаване на правилата за пазаруване по интернет, множеството сайтове фантоми, подвеждаща реклама на търговци, които се намират неизвестно къде по света, са част от опасностите, с които се сблъскват неинформираните потребители. За българите е опасно не толкова да използват кредитните си карти онлайн, колкото как ги използват. Системите за разплащане са колкото елементарни, толкова и задължаващи човек да бъде информиран и да разбира къде предоставя пароли и номера на документи.
У нас най-сигурният начин за разплащане по мрежата е сайтът "Ипей". Най-стабилното място в световната мрежа си остава PayPal, които гарантират връщането на парите дори в случаите, когато поръчаната стока не пристигне на адреса ви и търговецът проявява инат да ви върне парите, включително и разходите за транспорт.
За 2008 г. изразходваните средства за покупки на стоки и услуги с карти Visa, издадени в България, са се увеличили със 127% и са на обща стойност 291 млн. евро, обяви Никос Кабанопулос, вицепрезидент на Visa Европа. Транзакциите за покупка на стоки и услуги като процент от всички изразходвани средства от картодържателите са се увеличили с 96%. През 2008 г. броят на картите Visa у нас е достигнал 1,93 млн. карти.

Няма коментари: