петък, 13 март 2009 г.

Следите в интернет остават

Пари - 20 стр.
Следите в интернет остават



Приблизително едно на всеки четири семейства в САЩ е станало жертва на кражба на лични данни.
Това стана ясно по време на Technology and Innovation Day на Microsoft, който се проведе преди седмица в Брюксел. Тази тревожна статистика показва доколко потребителите са изложени на опасност, коментират анализатори. Какво обаче се разбира под кражба на лични данни?
Видове
Освен във финансов аспект, а именно кражба на номера на кредитни карти потребителите могат да
станат жертва на много други видове нахлуване в личното им пространство.
С все по-голямото навлизане на интернет в ежедневието ни количеството информация, което споделяме за себе си, става все по-голямо и навлиза все повече в личното ни пространство.
Любими спортни отбори, музика, интереси - всичко това може да бъде намерено за нас в интернет под една или друга форма. Социалните мрежи, личните ни пощи - всички те знаят какво предпочитаме, което е огромно оръжие както за маркетинговата индустрия, така и за недоброжелатели.
Развитие
С увеличаването на потребителите на мрежата заплахите пред нас се увеличиха, коментира Томас Майръп, директор по интернет политика за Европа, Близкия изток и Африка на Microsoft. Именно
опазването на личната информация е едно от най-големите предизвикателства пред всички в момента, казва той. Всеки човек трябва да има свое собствено място, в което личната му информация да бъде неприкосновена, твърди Жан-Марк Дино, анализатор в CRID. И всеки сам определя какво точно е лична информация за него, тъй като това може да бъде доста разтегливо понятие, добавя той. Промени
Всичко това налага промени във всички програми, които използваме. Така например в един от най-новите браузъри на пазара Google Chrome се появи и режим Инкогнито, благодарение на който потребителите не оставят следи от сърфирането си в интернет. Подобно приложение ще има и в Internet Explorer 8 на Microsoft. А това е само началото.

Няма коментари: