събота, 31 май 2008 г.

Свободен, по-свободен... Майкрософт

Капитал - 53 стр.
Свободен, по-свободен... Майкрософт



"Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо", е един от съветите на древнокитайския стратег Сун Дзъ, записан в трактата "Изкуството на войната". Тази мъдрост доста точно обобщава привидно странните действия на Microsoft в подкрепа на свободния софтуер и отворените файлови формати напоследък. Компанията от Редмънд най-накрая включва поддръжка на документи в стандарт ODF (Open Document Format за XML) и формата на Adobe, наречен PDF (Portable Document Format) в най-популярния пакет от офисни приложения - Microsoft Office.
Революционната промяна ще се случи през септември тази година. Тогава ще е възможно да отваряте и форматирате OpenOffice документи и PDF файлове директно в софтуерните програми на Microsoft след инсталиране на специален безплатен plugin за съвместимост. Въпросните файлови формати заедно с китайския стандартизиран формат за документи (Uniform Office Format или UOF), който се използва за административна документация в Поднебесната империя, ще бъдат напълно интегрирани в новия Microsoft Office Service Pack 2 през 2009 г.
Промяна в плана
До момента софтуерният гигант от Редмънд беше враждебен към отворените файлови формати и водеше "протекционистка" политика спрямо собствения си софтуер. Това разминаване между поддържаните от конкурентните софтуерни продукти файлови формати, затрудняване свободния достъп на потребителите до информация. Още през 2006 Крис Капосела - вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за Office продуктите, заяви, че поддръжка с файлове с разширение ODF не се предвижда. Две години по-късно и след като компанията бе глобена 899 милиона евро от Европейската комисия заради нелоялна конкуренция, позицията на Капосела вече е коренно противоположна. Според него решението да се интегрира ODF към Office 2007 е резултат от желанието на Microsoft да направи работата със софтуера им по-лесна за конкурентите.
По принцип Microsoft се сблъска с много обвинения заради позицията си на монополист на софтуерния пазар. През 2004 г. Европейската комисия предяви обвинения към корпорацията заради размера на таксите, налагани на конкурентните компании, за да им се осигури съвместимост операционната система Windows. Други предписания на европейските антитръстови органи повеляват да се даде по-пълна технологична информация как работят приложенията на Microsoft и да се стандартизират XML Office форматите със съответната международна организация. Големи клиенти като държавни администрации и международни организации пък избраха да използват в администрацията си отворени формати, за да защитят правото на всеки да получи информация, което също бе удар за екипа на Бил Гейтс.
В резултат на това Microsoft пое нов курс - даде достъп до 44 хиляди страници документация за клиентски и сървърни протоколи на Windows, стана една от основните движещи сили (заедно с Google) в проекти за по-социална и свободна интернет комуникация като OpenID за идентификация и достъп с една парола до множество сайтове. И между другото успя да създаде и патентова свой собствен... отворен файлов формат.
Колко свободни формата стигат
Форматът ODF, който MS Office вече ще поддържа, е разработен от OASIS Forum (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), който включва конкурентните на Microsoft корпорации IBM и Sun Microsystems. Работата по проекта започва през 2005 и завърши със създаването на OpenOffice - софтуерно приложение, което по функционалност прилича на Microsoft Office пакета и позволява файловете да бъдат съхранени в избран от потребителя формат. През май 2006 ODF получи признание от ISO/IEC* като първия отворен свободен формат за документи.
Microsoft от своя страна създаде втори конкурентен отворен стандарт, действие, което никой не би прогнозирал преди няколко години. Сътрудничеството между Microsoft и Ecma International (European Computer Manifacturers Association) за стандартизиране на XML базираните формати на компанията към изискванията на организацията пък започва през 2005 г. Резултатът е Office Open XML (към обичайните за Microsoft Office разширения е прибавена една буква x и така се стига до .docx ) - свободен отворен международен стандарт за документи. През април 2008 Open XML стана признат от ISO/IEC отворен стандарт.
Един отворен формат обаче явно не е достатъчен на Бил Гейтс и сега ODF ще бъде присвоен и използван от монополиста - така реагират в момента защитниците на свободния софтуер. От Европейската комисия пък започват разследване доколко е коректно приобщаването на ODF форматите към Microsoft Office и дали реално ще е в полза на съвместимостта и взаимната работа на различни софтуерни продукти.
събота, 31 май 2008 04:18:58

Няма коментари: