събота, 31 май 2008 г.

YouTube откри канал за гражданска журналистика

Класа - 11 стр.
YouTube откри канал за гражданска журналистика



Проектът ще се превърне в най-посещаваното място за новини онлайн, прогнозират експерти
YouTube създаде специализиран канал, в който потребителите могат да качват видеоматериали на журналистическа тематика, съобщи сайтът visionforweb. До момента 70 човека са "публикували" своите репортажи, интервюта, седмични обзори и неразказани в ефир истории.
"Каналът за гражданска журналистика дава уникалната възможност на обикновените хора от всички краища на планетата да споделят мненията си по най-наболелите проблеми в света и по тези, които засягат страните им. Това заяви Оливия Ма, мениджър "Новини" на YouTube. Тя поясни, че целта е да се
създаде ядро от граждански репортери, които да съобщават най-актуалните събития от всяка точка на земното кълбо. Специализираният канал има амбициите да се превърне в най-посещаваното място за новини в интернет. YouTube не е първата медия, която дава възможност за публикуване на подобни материали. В началото на тази година инициативата бе поета от CNN c пускането на сайта iReport. За селекцията на материалите, които се публикуват, отговаря цял екип, който одобрява едва 10% от тях
Свободата, която потребителите придобиха в мрежата, вдъхнови появата на ново направление не само във виртуалното пространство, но и в журналистиката - т.нар. гражданска журналистика, коментират експерти. Доскоро това понятие се свързваше само с писането на статии по актуални проблеми в създадените за тази цел блогове и специализирани сайтове. В момента обаче всеки, който желае да се изяви и да сподели своята позиция, може да го направи без никакви затруднения в мрежата.
Традиционната журналистика се разширява и включва не само писаното слово, но и аудиовизуалните репортажи, интервюта и т.н. С това броят на нещатните репортери по света се увеличава драстично. Специалистите пък са разделени на два лагера. Според едните гражданите-журналисти са изключително полезни за качеството на професията и могат да конкурират професионалистите. Според другата група - е необходим контрол, за да не се "раждат" изкривени информации, от които някой може да пострада. Като аргумент те дават отразяването онлайн на военни конфликти от нещатни репортери, чиято информация в някои от случаите е била подвеждаща.
В България гражданската журналистика също вече има традиция. Трите национални тв канала -БНТ, bTV и Нова телевизия, проведоха кампании, в които зрителите изпращаха новини, записани с мобилните им телефони.
събота, 31 май 2008 05:42:44

Няма коментари: