вторник, 27 май 2008 г.

PR ефектът от „Мтел мастърс“ надхвърля 7 млн. лева

Дневник - 22 стр.
PR ефектът от „Мтел мастърс“ надхвърля 7 млн. лева



Сайтът на шахматния турнир отчете посещения дори от Африка
Интересът към международния шахматен турнир „Мтел мастърс“ достигна рекордно ниво. Седмица след приключването на надпреварата, която се проведе за четвърти път в София, организаторите получиха резултатите от влиянието на събитието. Изчисленият PR ефект се равнява на 7 млн. лева, което показва ръст от около 700 хиляди. До момента обаче е изследвано отразяването на турнира в електронните и печатните медии, но не и в интернет. „Очакваме, като приключим и с прегледа на сайто-вете, ефектът да се увеличи с около половин милион лева“, коментира PR-ът на „Мтел мастърс“ Живко Гинчев. Преброени са 259 публикации в пресата, 132 телевизионни и над 100 радио-отразявания на състезанието, в което досегашният победител Веселин Топалов остана втори. ИнфорОрганизаторите ще продължават да залагат на директното видео от партиитемациите в интернет пък са около 500.
„Доволни сме и от международното отразяване. Има над 1000 публикации в международната преса“, добави Гинчев. Сред големите вестници, отразили турнира, са испанските „Марка“ и „Паис“, руският „Спорт експрес“, английският „Дейли телеграф“ и китайският „Ремин“. Интересно е, че въпреки липсата на участници от Индия медиите в азиатската страна са обърнали подобаващо внимание на състезанието. Новият сайт на „Мтел мастърс“ също стигна до рекорди. Преброени са 1.5 млн. посещения, което е с 300 хиляди повече от предходната година. „Резултатите са добри и се дължат на две основни предимства на сайта ни. Това са директното видео от партиите и живият коментар. Изчислихме горе-долу съотношението на хората, занимаващи се с шах в световен мащаб, и влизанията в сай-та и сметката излиза. Хубаво е, че има доста посещения от Африка. От една страна, е изненадващо, но от друга, и европейското първенство в Пловдив е било следено от Черния континент“, допълни Гинчев. Повишеният интерес е отчетен и в залата - на всеки кръг са присъствали около 100-120 зрители. Първият спонсор за следващото издание вероятно ще стане ясен другата седмица. Тогава банка и организаторите ще подпишат договор, но за детския турнир „Мтел мастърс джуниър“.
***
Федерер започна с победа „Ролан Гарос“
Роджър Федерер започна с лесна победа участието си на „Ролан Гарос“ с награден фонд 15.5 млн. евро. Швейцарецът се наложи над Сам Куери (САЩ) с 6:4, 6:4, 6:3. Напред продължават още испанците Гийермо Гарсия Лопес, Фернандо Вердаско и Томи Робредо, Фернандо Гонсалес (Чили) и Томаш Бердих (Чех). При жените победи в първия кръг постигнаха Йеле-на Янкович (Сър) и Пати Шнидер (Швейц)
Дневник
р. 22

вторник, 27 май 2008 04:45:32

Няма коментари: