вторник, 27 май 2008 г.

“Черноризец Храбър" събра медийния елит

Труд - 7 стр.
“Черноризец Храбър" събра медийния елит



Призове в общо 11 раздела отнесоха снощи журналисти от различни медии в българския аналог на наградите “Пулицър" - “Черноризец Храбър". Тържественото награждаване се проведе в Народния театър “Иван Вазов", където се събра медийният елит на страната. Водещи на събитието бяха актьорите Нели Топалова и Даниел Цочев. Подобаващо за превърналото се в класика награждаване звучаха изпълнения на “Класик ФМ М-Тел оркестър".
За първи път тази година наградите за журналистика бяха връчени през май - месеца на славянската писменост, напълно в унисон с техния патрон - “Черноризец Храбър". Досега призовете бяха давани на колегите на 10 ноември -Деня на свободата на словото.
Вместо само в досегашните 5 раздела награди бяха раздадени в още 6 категории. Това са “Журналистическо разследване", “Политически журналист или коментатор", “Бизнес и финансов журналист", “Репортер", “Спортен журналист", “Журналист в ресора култура и стил на живот", “фотожурналист", “Журналист от регионална медия", “Млад журналист". Носителите на Голямата награда за принос в българската журналистика и на Специалната награда за значим обществен принос на медия бяха определени минути преди да започне церемонията. Отличените бяха избрани от членовете на Академия “Черноризец Храбър" с председател главната редакторка на в. “24 часа" Ве-Нелина Гочева. Академията се състоеше от 12 членове от Редакторския форум и седем от членовете на Управителния съвет на Съюза на издателите.
Кои точно да участват в Академията и съответно да гласуват за победителите беше решено чрез жребий минути преди самия вот, обясни Венелина Гочева. Така се гарантира прозрачността на избора, уточни тя.
Запис от снощната церемония по раздаване на наградите ще се излъчи по БНТ тази вечер от 22,30 ч. Режисьор на спектакъла е Жоро Торнев.
Съюзът на издателите в България учреди годишните награди за българска журналистика “Черноризец Храбър" през 2002 г. С тези призове се удостояват автори, чието творчество представлява съществен принос за развитието и авторитета на родната журналистика и свободата на словото.

вторник, 27 май 2008 04:57:45

Няма коментари: