събота, 21 февруари 2009 г.

Би Би Ти на тезгяха за 8 млн. евро

Поглед - 13 стр.
Би Би Ти на тезгяха за 8 млн. евро



Ирландската компания Соммигисоф Group е новият собственик на Би Би Ти, съобщиха от медията. Компанията, която притежава BG Radio, Radiol, NRJ, Retro и Radio Nova, е взела телевизията за скромната сума 8 млн. евро. Сделката ще бъде финализирана следващата седмица, но вече се стигнало до споразумение сегашният собственик да запази 20% от Би Би Ти. Директорът по развитието на CoMMunicorp Group Христо Грозев е подписал договор като управляващ консултант, който ще влезе в сила от 1 март. Грозев е бил представен официално на служителите в телевизията в четвъртък, макар че е закъснял за срещата над 3 часа. Според източници на ПОГЛЕД от Би Би Ти той се е забавил заради среща с член на СЕМ, близък до ДПС. На служителите Грозев е обещал формата на медията да не се променя поне за една година, но им е препоръчал да „облекат новините в привлекателна маркетингова опаковка".
Христо Грозев е един от създателите на „Метромедиа интернешънал" заедно с Николай Янчовичин. През 2004 г. компанията бе погълната от CoMMunicorp Group и оттогава Грозев е директор по развитието. Името му обаче нашумя още през 1990 г., когато заедно с Живко Желев и Александър Момчилов осъществяват първото нелегално предаване на радио „Канал КОМ". Предавателят е разположен на къща над Античния театър в Пловдив, а радиостанцията се обявява като „Канал КОМ". Скоро след началото това предаване е прекратено, а оборудването - конфискувано.
Междувременно стана ясно, че медийната магнатка Ирена Кръстева води преговори за закупуването на новинарската телевизия Европа. Новината бе съобщена от източници от обкръжението на зам.-министъра на извънредните ситуации Делян Пеевски, син на Кръстева, и потвърдена от управителя на „Нова българска медийна група" Васил Захариев. Офертата за 5 млн. евро е била отправена към инвестиционния посредник Иван Генчев, който е управител MEF холдинг АД, собственик на новинарската медия. От тв „Европа" обаче твърдят, че преговори въобще не са водени, а предложението е било отхвърлено мигновено.

Няма коментари: