неделя, 15 февруари 2009 г.

Америка отваря врати

Капитал - 62 стр.
Америка отваря врати



Противно на идеята за свободен интернет все още има сайтове с ограничен достъп. Тук не говорим за китайското уебпространство, а за сайтове в Страната на свободата като Pandora и Hulu. И не, причината не е цензура или нещо подобно, а съдебната сила на авторските права. Pandora е онлайн радио, което излъчва хиляди песни безплатно в интернет ефира. Това не се харесва на американските музикални издатели и те заплашиха сайта със съдебни дела. В резултат Pandora забрани достъпа до своята фонотека от IP адреси извън САЩ. На китайски Hulu пък означава "притежател на ценни неща". И това наистина е така. Става дума за съвместен проект между телевизионните компании NBC и News Corp. На сайта безплатно и с висока разделителна способност се излъчват предавания като The Daily Show, The Colbert Report, House, Family Guy и т.н. Само за САЩ обаче.
В продължение на много месеци Hulu и Pandora водят преговори да разпространяват своето съдържание и отвъд океана. Вие обаче няма нужда да чакате пазарлъците да свършат. На теория още сега може да влизате в тези сайтове и да слушате музика/гледате онлайн телевизия все едно сте в жител на САЩ. Едно от решенията е да се свържете към американски сървър и той да ви допусне до сайтовете. Той ще е като посредник, който "лъже" Hulu и Pandora, че сте на американска земя. Този посредник се казва прокси (proxy). Най-често е поредица от числа, но може и да изглежда като адрес на сайт. За да проработи, трябва да го поставите пред адреса на сайта, който искате да посетите.
В интернет има много списъци с проксита. Технологичното списание Wired би насочило вашето внимание към Proxz, StayInvisible и PublicProxyServers. Проблемът е, че служителите на Hulu и Pandora също знаят за този номер и постоянно блокират новопоявилите се проксита. Случва се да пробвате десетки, преди някое от тях да заработи. Като намерите такова, вмъкнете го в своя браузър, така че връзката да минава автоматично през него. За Firefox има една приставка, наречена FoxyProxy, която дава по-голям контрол върху "посредника".
Направи си сам
По-напредналите могат да си направят свой прокси сървър. Необходим ви е уебхостинг в САЩ, софтуерът PHPProxy и познания по програмния език PHP. След това прочетете последната глава в това упътване. От него ще научите как да се свържете към своя прокси сървър. Вариант две (отново само за напредналите) е да комбинирате програмите Tor и Privoxy. С тях ще станете анонимни в интернет. Това също не е гаранция, че Hulu и Pandora няма да ви отрежат достъпа.
Вместо това може да пробвате няколко сайта, които влизат в ролята на автоматично прокси. Просто пишете желания адрес и той ви отвежда там. Такива са платеният Proxify, The Cloak и VTunnel. Ако изберете последния, пригответе се за лавина от изскачащи реклами, докато браузвате с прокси.
Софтуерът HotspotShield осъществява връзка до сайтове като Hulu и Pandora, като ви дава американски IP адрес. Недостатъкът при нея е, че има забавяне на трафика и видеото/музиката ще се буферират по-дълго.
В крайна сметка нито един от изброените начини не е 100% сигурен. Така че успех с експериментите, защото вероятно ще са много. Иначе остава да си пожелаем Pandora и Hulu най-скоро да се покажат пред света в пълния си блясък.

Няма коментари: