събота, 21 февруари 2009 г.

Лукът - най-добрият приятел в интернет

Капитал - 62 стр.
Лукът - най-добрият приятел в интернет



След едногодишни дебати българският парламент узакони следенето на онлайн кореспонденцията. Сега МВР ще има достъп до нашите електронни съобщения и разговори в чата. Информацията би трябвало да се използва само за разкриването на тежки и компютърни престъпления. Интернет доставчиците и мобилните оператори се задължават да пазят идентичността на участниците в комуникацията (но не и нейното съдържание) за 12 месеца.
Под псевдоним
Следващите редове засягат само хората, които не харесват някой да ги следи. Затова, ако искате да защитите тайната на своята кореспонденция, може да използвате Tor. Съкращението не идва от едноименния скандинавски бог на гръмотевиците, а от The Onion* Router (малко по-свободно преведено - многопластова мрежа). Това е система от компютри, която прехвърля произволно интернет трафик помежду им, за да скрие първоначалния източник на комуникацията. Създадена от Военноморските сили на САЩ, Tor постепенно навлиза в частния сектор и в момента активно се препоръчва от защитниците на гражданските свободи. Всеки може да ползва мрежата с идеята, че колкото повече хора инсталират Tor на компютъра си, толкова по-сигурно е сърфирането за всички в системата. Това е така, защото данните трябва да преминават по-дълъг път, преди да достигнат получателя, затруднявайки максимално подслушващите.
Люспите на анонимността
Може да изтеглите Tor оттук. Инсталационният файл е малко над 20 мегабайта. Как да настроите софтуера за Internet Explorer 7, вижте на този адрес. Ако ползвате Firefox, приставката Torbutton ще ви е много удобна. Тя ще се появи в браузъра под формата на икона долу вдясно. Когато включите Tor, програмата ще закачи към вас IP адреса на всеки модул, през който минат вашите данни. Така в известна степен подсигурявате ходенето по сайтове. За да обезопасите пътя си до електронната поща, сложете s след http (от secure - сигурен).
Имайте предвид, че Tor изобщо не е идеален. Тъй като трафикът минава през няколко компютъра, връзката ви ще е много бавна. Все едно ползвате модем в края на 90-те години. Другият проблем е, че последният компютър във веригата на Tor може да "вижда" изходящия трафик. Така преди година и половина шведски компютърен специалист откри в системата стотина електронни адреса на посланици и членове на неправителствени организации. Точно защото Tor е отворена мрежа, в нея могат да се включат хора с единствената цел да следят трансфера на данни. Служители на МВР, говорим точно за вас. Така че едно на ум.
Skype също е относително защитен канал за комуникация, но винаги може повече. Става дума за добавката Crypto Chat 4, обяснява IT експертът Слави Трайков в своя блог. Тя кодира информацията в 1024 бита и е почти неразбиваема. Crypto Chat 4 трябва да е инсталирана и от двете страни в общуването през Skype, за да се възползват от нейната защита. Pidgin е още една програма за чат, която може да криптира комуникацията. Как става това вижте на този адрес. Удобното при Pidgin е, че може да се интегрира с ICQ, а с малко напън - и със Skype, но без гласовата комуникация.

Няма коментари: