събота, 21 февруари 2009 г.

Gmail тръгва офлайн

Сега - 46 стр.
Gmail тръгва офлайн



Гугъл обяви кеширана офлайн версия на своята популярна имейл услуга Gmail. Тя е достъпна чрез браузъра и дори когато няма връзка към интернет, съобщи компанията в своя блог.
Потребителите могат да четат, маркират и архивират съобщения, да ги препращат и да отговарят. Всички тези операции с електронната поща ще бъдат изпълнени веднага щом е налице интернет свързаност.
Офлайн версията на Gmail е стъпка на Гугъл към намаляване на пропастта между уеб базирания имейл и клиентските приложения като Outlook, Thunderbird и Apple Mail.
Миналата година Гугъл пусна офлайн версии на текстов редактор и електронна таблица от пакета приложения Google Docs.
Когато е активирана функцията за офлайн, Gmail автоматично кешира на твърдия диск информацията от акаунта, като я синхронизира със сървъра на услугата.
При отпадане на интернет връзката Gmail превключва в офлайн режим и използва информацията, съхранена на твърдия диск. Подобна услуга ще бъде от полза за потребители, които често пътуват и невинаги имат достъп до мрежата, например когато са в самолета. Разработчикът уточнява в своя блог, че услугата все още е част от Google Labs. Това означава, че работата по версията не е завършена и са възможни проблеми.
Гугъл ще пусне услугата в следващите няколко дни. Инструкции за ползването й ще са достъпни в блога на компанията.

Няма коментари: