събота, 21 февруари 2009 г.

Безжична напаст

Капитал - 36 стр.
Безжична напаст



Смятам, че компютърните вируси трябва да се броят за форма на живот. Фактът, че единствената нова форма на живот, която хората са създали, е изцяло деструктивна, говори много за човешката природа." Репликата е на знаменитият физик Стивън Хокинг. Е, като всяко живо нещо, и компютърните вируси еволюират и са на път да сменят местообитанието си. Мобилните телефони са следващата жертва на зловредния софтуер. Освен че са по-разпространени от компютрите, те (все още) са по-слабо защитени. Браво на нас.
Какво ни чака
Досега бяхме свикнали да съзираме технологична опасност, само когато става дума за компютри. Доскоро имахме основание да смятаме, че телефоните не се намират под особена заплаха от зловреден софтуер. Най-малкото те не представляваха особен интерес за киберпрестъпниците, а дори и да бяха, разработването на вирус не си струваше усилието. Мико Хипонен, главен изследовател в компанията F-Secure, смята, че в момента в обръщение има около 400 вируса, написани специално за мобилни апарати, което в сравнение с компютърните им събратя е нищожен брой.
Това обаче е (почти) минало. Смартфоните, устройства, които по функционалност се намират на границата между телефона и преносимия компютър, промениха мобилната комуникация. Апаратите са по-сложни като хардуер и с възможност за по-бърз пренос на данни. За потребителите това може да означава възможност да гледат мобилна телевизия, но за киберзлодеите е голямо улеснение.
Друга спънка пред хакерите доскоро беше голямото разнообразие от софтуер, вграждан в телефоните. Разучаването му невинаги си струваше от гледна точна на зложелателите. През последните години обаче се наложиха няколко водещи мобилни операционни системи -Symbian на Nokia, Windows Mobile на Microsoft, Android на Google. "Това е перфектната платформа (за хакерите)", коментира Патрик Трейнър, учен в областта на компютърни науки в университета Georgia Tech. В края на миналата година професор Трейнър и колегите му представиха проучването си CyberThreats Report 2009, в което прогнозират драстично увеличение на вирусите за мобилни телефони.
Еволюцията засяга не само мобилните устройства, но и начина, по които те се използват. Потребителите провеждат все по-сложни и конфиденциални операции с телефоните си, като например банкиране, съхранение на лични и корпоративни данни, а в същото време търсят чрез тях и забавление. Така покрай ръста в продажбите на смартфони възникна цяла индустрия за разработка на софтуерни приложения за тях. Въпреки усилията на компаниите производители да гарантират произхода на тези програми (чрез дигитален подпис и собствени онлайн магазини) много потребители свалят непроверени продукти. Именно онлайн базираните приложения са голямата заплаха за мобилните телефони.
Използваните пропуски по първичния софтуер на телефоните все още не са много, а и да има такива опити, мобилните оператори имат относително силен контрол да спрат заразата навреме. Достъпът до интернет през телефон е по-сложен за пробиване. "Престъпниците вървят след парите", коментира обаче Кен Силва, главен технологичен експерт в VeriSign Inc. пред технологичния сайт CNET News.
Основна защита
Ако изходим от горното твърдение, то вероятно най-честите киберпрестъпления, които скоро ще върлуват по мобилните ни телефони, ще са свързани с кражби на информация. Друг вариант е използване на устройството за провеждане на нежелани от потребителя повиквания към импулсни телефони. Между другото такъв случай вече имаше през 2006 г., когато троянският кон Trojan-SMS.J2ME.RedBrowser.а караше мобилните апарати да изпращат есемеси към номера със специална тарифа.
С достигнатата критична маса смартфони на пазара съвсем скоро можем да очакваме вълна от подобни атаки. Как да се защитим като потребители? Всъщност и в момента съществуват - става дума за антивирусните програми за мобилни телефони. Такива предлагат Symantec, McAfee и други компании за софтуерна защита. По-важно е обаче потребителите да приемат заплахата като реална и да преосмислят начина, по които използват мобилните си устройства.
"Хората трябва да започнат да се отнасят с мобилните си телефони със същата предпазливост, както с компютрите. Мислете по два пъти, преди да отворите приложение, чиито източник не знаете и проверявайте често телефонните си сметки", съветва Саймън Кони от компанията Adaptive Mobile, разработваща защитен софтуер, пред BBC. В добавка може би е добра идея, наистина ценната информация да не бъде съхранявана на мобилен телефон в некриптиран вид, а фирмените и личните занимания да не се случва на едно и също устройство. Това естествено са само основни превантивни мерки, докато чакаме поредното творение на човешкия зъл гений да ни връхлети.

Няма коментари: