неделя, 15 февруари 2009 г.

ДПС разчиства пътя за нов играч на тв пазара

Капитал - 33 стр.
ДПС разчиства пътя за нов играч на тв пазара



Само с един текст от промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) в края на седмицата депутатите тихомълком преобърнаха цялата логика на телевизионно лицензиране. Поправката, внесена от ДПС, ще даде възможност на подкрепен от властта играч да завземе позиции в ефира преди парламентарните избори, което ще му гарантира участие и в предстоящата цифровизация.
Гръмотевична промяна
Измененията в ЗЕС, прокарани в последния момент в ресорната комисия, разширяват правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Според предложения нов параграф 77 до издаването на цифровите лицензи КРС ще може да пуска в ефир оператори при правила, определени от самата комисия. Това ще става чрез "разрешения" и противоречи на досегашната практика за конкурси. От тази възможност няма да могат да се ползват операторите с временни лицензи, но могат да кандидатстват на практика всички кабелни и сателитни телевизии. Този текст предизвиква истински обрат в медийния сектор, след като още миналата година Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да не провежда конкурси за свободните аналогови честоти, за да не блокира цифровизацията. До това заключение медийните надзорници стигнаха именно с подкрепата на далекосъобщителния регулатор, който обяви, че с оглед на цифровизацията свободен аналогов ресурс няма и е признак на назадничавост да мислиш за аналогови конкурси, вместо да гледаш към цифровото бъдеще. Още през лятото на 2006 г. тогавашният председател на КРС Георги Александров в писмо до премиера Станишев предложи: "Да се преустанови лицензирането на нови оператори... за наземно аналогово разпръскване... с цел резервиране на достатъчно честотен ресурс." Това предложение тогава обслужваше телевизиите с временни лицензи, които можеха да ги загубят при провеждането на конкурс. Няколко канала в орбитата на рекламния бос Красимир Гергов бяха именно с такива временни честоти. Заради тях конкурсите се отмениха. Сега, изглежда, интересът се е променил и трябва да се услужи на друг влиятелен играч.
Кой има полза
Скандалният текст попадна в последния момент в закона. Бил е предложен на последното заседание на транспортна комисия на 29 януари устно от ДПС депутата Камен Костадинов. Предложението му е било гласувано от мнозинството в комисията, показа проверка на "Капитал", и така е влязло в заключителния доклад като нейно предложение. Въпреки недоволството на опозиционните депутати при обсъждането на второ четене в пленарната зала скандалният параграф 77 мина безпрепятствено. След заседанието на парламента в четвъртък само десните предупредиха, че "тъй като определени текстове в ЗЕС, засягащи бъдещата цифровизация и разпределянето на ефира, са противоконституционни, ще сезираме Конституционния съд (КС) и Европейската комисия". Депутатът от ДСБ и член на транспортната комисия Иван Иванов коментира пред "Капитал", че след приемането на закона ще бъде инициатор на подписка за сезиране на КС (необходими са 50 подписа). Текстът, освен че влиза в последния момент в пленарната зала, дава възможност за монополизиране на цифровата платформа в един от членовете й, като определя едно лице да изгради цифровата мрежа и да определи кои канали да се разпространяват по нея, коментира Иванов. Според него е нарушена и прозрачността. "КРС сам си пише правилата, по които ще дава разрешителни на каналите, и сам ще си ги прилага. Това означава, че се нарушава стандартът за прозрачен и недискриминационен начин на даване на честотите", допълни Иванов. Колегата му Костадинов обясни, че е предложил текста, защото "той дава възможност за ефективно използване на свободните аналогови честоти до цифровизацията. Нека медиите, които искат в следващите две години и половина, до 2012 г., когато ще се цифровизира излъчването, да могат да използват ефира. Не разбирам бурните реакции на опозицията, едва ли ще има много кандидати за толкова кратък период", коментира Костадинов.
Според експерти от пазара промените противоречат на конституцията, пренебрегват медийния закон и създават условия за раздаване на честоти на тъмно. Почти всички от тях обаче предпочетоха да не коментират официално.
Според депутата Иван Иванов се нарушава конституцията, "тъй като ефирът е ограничен ресурс и като такъв се дава за определен период от време само на конкурсен принцип от СЕМ. Параграф 77 нарушава именно конкурсното начало заложено в медийния закон", каза Иванов. Според новия параграф не СЕМ, а КРС ще има право да издава просто разрешения на телевизиите да използват ефира. Разрешенията нямат и точно определен срок. В текста е записано, че честотите се ползват до момента "когато спектърът е необходим за реализиране на съответния етап (първи ли, втори ли не е ясно - бел. ред.) от изграждане на цифровата мрежа". Въз основа на този текст, ако оператор получи ефир и се окаже, че достига до над 50% от населението, той автоматично трябва да бъде качен на мултиплекс още при първия етап на цифровизацията така, както bTV, "Нова тв" и ТВ2. "Обсъдихме казуса, но ще обявим официално позицията си след гласуване на текстовете", коментира Мария Стефанова от СЕМ пред "Дневник". Председателката на съвета Маргарита Пешева каза, че не е запозната с текстовете на ЗЕС. "От СЕМ не се иска становище по този закон. Не мога да коментирам", каза Пешева. Председателят на медийната комисия Иво Атанасов (БСП) заяви, че няма представа какво налага въпросната промяна, и не пожела по-подробен коментар. Според члена на транспортната комисия Иван Иванов в интервю за предаването "Булевард България" по Re:TV от поправката ще се възползва ТВ7, която от края на миналата година се контролира от издателката на "Монитор" и "Телеграф" Ирена Кръстева. Дали това е вярно предстои да разберем съвсем скоро. Кръстева се сочи като близка до ДПС, а синът и Делян Пеевски бе назначен за зам.-министър в министерството на извънредните ситуации от квотата на ДПС.

Няма коментари: