събота, 21 февруари 2009 г.

Обмислят продажбата на Playboy

Класа - 11 стр.
Обмислят продажбата на Playboy



Playboy Enterprises съобщи, че компанията е отворена към дискусии за продажба на списанието Playboy, ако има заинтересовани инвеститори. Причината за това е регистрирането на голяма. загуба през последното тримесечие на 2008 година, тъй като продажбите се свиват заради икономическата криза, пише Би Би Си, цитирана от investor.bg.
Playboy Enterprises, което е издател на най-известното списание за възрастни в света, отчете загуба от 145,7 млн. долара за последните три месеца на миналата година. За сравнение, през същия период на 2007 година компанията е загубила едва 1,1 млн. долара. В официално съобщение се казва, че основна роля за загубите е изиграло преструктуриране на стойност 157 млн. долара, както и други еднократни разходи. През 2008 година от работа са били освободени 14 на сто от заетите в компанията.
Приходите за последното тримесечие са възлезли на 69,8 млн. долара, което е с 19 на сто по-малко от същия период на 2007 година. Това се дължи на глобалната икономическа криза, която се отразява неблагоприятно на платежоспособността на потребителите. През последните месеци компанията претърпя няколко сериозни труса в борда на директорите, които доведоха до оттеглянето на изпълнителния директор Кристи Хефнър, която е дъщеря на основателя на Playboy Хю Хефнър. В България еротичното списание излиза от 2002 г. В момента изданието е собственост на "Атика Ме-диа България" ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media. Освен у нас тя издава Playboy и в Гърция, Сърбия и Румъния. Дял в групата има и Силвио Берлускони. Не сме усетили проблемите на американското издание, заяви за "Класа" главният редактор на българския Playboy Христо Кьосев. Той уточни, че "Playboy България" не е обвързано търговски и финансово с US издателите, то е автономна единица - "Атика Медия" плаща годишно определена сума за ползването на марката. Кьосев уточни още, че родното списание праща кориците в САЩ за одобрение, както и че янките предоставят на българските си партньори информация, но кооперацията свършвала дотук.

Няма коментари: