събота, 21 февруари 2009 г.

Списания по време на криза

Капитал - 33 стр.
Списания по време на криза



Ако следите отблизо света на списанията, може да придобиете впечатлението, че има две паралелни вселени.
В едната тежката икономическа обстановка върлува по сергиите и сваля от тях заглавие след заглавие - спирането на немското издание на Vanity Fair е най-пресният пример. В другата обаче животът е прекрасен - Monocle и National Geographic отвориха собствени магазини в Лондон.
Може би странно, но факт - българският пазар засега се намира във втората вселена. "Вокруг света", Vice, Shape, "Нея" и още няколко лицензни и местни марки се готвят да щурмуват сергиите от февруари до края на май.
"Вокруг света", но на български
Руското "Вокруг света" попада в конкурентната ниша на GEO и National Geographic. В България ще го издава специално създадената за целта компания "Юръпиан медия груп". Първият брой ще е по сергиите в началото на март.
"България е първата държава, която получава правото да го издава извън Русия. Преди това изданието е присъствало само на пазара в Украйна и Казахстан. В началото руските издатели бяха скептици, но след дълги преговори решиха да подпишат договор с българския издател", коментира директорът маркетинг и реклама в списание "Вокруг света - България" Анита Христова.
Списанието публикува нови гледни точки за известни исторически събития, разкази за известни личности, информация за нови научни открития и технически достижения, започва да излиза през 1861 г. В България първоначалният тираж на списанието ще е 8 хил., а според издателите "целта ни е да стигне до 20 хил. Съдържанието ще е 70% преведено и 30% от български автори. Изданието има 10-членен научен съвет, а главен редактор е проф. Николай Константинов. Цената му е 6 лв.", обясни Анита Христова.
Алтернативни забавления
Едно от най-успешните ъндърграунд издания в света ще започне да се разпространява в страната през май. Vice печели култовия си статус с провокативните снимки и текстове, предаващи духа на ъндърграунд обществата по света вече 15 години. То се разпространява безплатно в над 20 държави и понастоящем читателите му надхвърлят 900 хил.
В България с нелеката задача да започнат издаването на Vice са се заели от "Дабъл фентъзи тийм" ООД. Фирмата е създадена през декември миналата година. Управители на дружеството са Гергана Михова и Ния Янева. "Преговаряхме три години с Vice, докато сключим договора. По принцип практиката на компанията е да не е партньор с голяма медийна група", обясни Ния Янева, съуправител на "Дабъл фентъзи тийм". "Пазарът е гладен за издания, в които да има добре написани истории за четене, т.е. качествен текст. Показа го и предварителното проучване, което направихме, за потенциалната аудитория на Vice в България", обясни Янева.
Изданието ще започне с 80 стр., като идеята е те да станат 120, при условие че в България се съберат достатъчно качествени текстове и снимки, които да са одобрени от централите на списанието в Англия и Америка. Съдържанието на Vice ще е 70% чуждо и 30% местно. То ще излезе в края на април или началото на май в София и ще се разпространява по строго определени канали - клубове, магазини и места, на които се събират млади хора от културния авангард и ъндърграунд. Планираният тираж е 20 хил. копия.
Мисли за "Нея"
На 27 февруари ще излезе първият брой на най-новото списание на "Икономедиа" (издател на "Капитал") - "Нея". То ще се разпространява всеки четвърти петък от месеца заедно с "Дневник" на цена от 2 лв. в тираж 12 хил. Основната цел на женското списание е да таргетира изключително деловите жени, каквито са читателките на вестника.
"Деловите жени са по-различни читатели, защото имат малко свободно време и са натоварени да се справят с куп задачи на работа и в семейството. Списанието ще е не само за техния работен живот и ритъм, но най-вече за всичко, което стои извън него. То ще е ориентир за свободното време", обясни главният редактор на "Нея" Мария Касимова.
Бъди във форма Месечното списание Shape ще излезе на пазара в края на май в първоначален тираж 20 хил. на 148 в. Капитал - стр. с цена 3.95 лв. Издателят Милко Стоименов (негово е туристическото списание Travel magazine) е сключил лицензионен договор с американското издателство American Media Inc.
"Като малко издателство ние се определяме като нишов играч и точно затова се насочваме към сегменти от пазара, които не са заети", обяснява Стоименов причината да заложи на марката Shape. Той допълва, че успехът на списанието "зависи от вида и качеството му, от степента му на полезност за читателя. А Shape е именно полезно. То е за хората, които залагат на здравословния начин на живот и поддържането на добра външност. Ще помага със съвети и полезни четива на хората, които искат да изглеждат добре", каза Стоименов.
Според издателя на Travel magazine и Shape "действително пазарът ни е засегнат от кризата, наблюдава се срив на тиражите... Наблюдава се и занижаване на рекламните тарифи. Списания, които са обявявали цени от 5-6 хил. лв., сега предлагат рекламни отстъпки от 50 до 70%, т.е. за 1200 - 2000 лв." Според Стоименов обаче, въпреки че по отношение на женския и мъжкия сегмент пазарът е пренаселен, в България ще идват още марки. "Има незаети още много ниши и от това могат да се възползват малките издателства."
Управляващият директор на MediaS SMV Татяна Лозович коментира, че появата на нови марки " е логично явление, тъй като в Западна Европа е пренаситено от броя на изданията и чуждестранните издателства разчитат на източноевропейския пазар, който е сравнително неразвит в тази област". По думите й "по-голямата част от списанията, особено новите издания, пораждат интерес и със сигурност се четат поне в началото. Колко от тях ще успеят успешно да се наложат и да задържат позицията си зависи основно от качеството на съдържанието им", категорична е Лозович.
Ако говорим за рекламните инвестиции в списанията, те се определят от три основни фактора: аудиторията, политиката на рекламодателите и тенденциите на пазара. Колкото по-голяма аудитория има едно списание, толкова по-големи са и рекламните бюджети, които се заделят. От друга страна, има рекламодатели, които задължително рекламират в списанията, и те ще продължат да го правят.
Въпреки това директорът "Издания" в "Санома Блясък България" Николай Караджов коментира, че и на нашия пазар е възможно да има закриване на списания. "Никой играч на пазара не е застрахован срещу крайно неблагоприятно развитие на бизнеса му. В края на краищата както лицензните, така и българските списания имат за цел да печелят, а не просто да съществуват, генерирайки загуби. Но лицензните издания са малко по-добре защитени от кризата благодарение на имиджа и най-вече на бранда си. Един рекламодател, особено от мултинационална фирма, първо би свил бюджета си за списания, които не са се доказали във времето, и едва накрая би се отказал от реклама в издания с висок престиж и стабилност като Cosmopolitan, Elle или Harpers BAZAAR например", убеден е Караджов.

Няма коментари: