четвъртък, 19 февруари 2009 г.

МВР ни следи в Интернет само ако има съмнение за тежко престъпление

ЕКСПРЕС.БГ - Политика
МВР ни следи в Интернет само ако има съмнение за тежко престъпление



Службите ще имат достъп до трафика в съобщенията в Интернет и мобилните телефони само в случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления. Така няма да се позволи безразборно подслушване от специалните служби. Това решиха днес народните представители, които приеха окончателно на второ четене Закона за електронните съобщения. Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). МВР ще бъде силно затруднено да разкрива престъпления по горещи следи.Това се казва в съобщение на пресцентъра на МВР, разпространено броени часове, сед като законът беше гласуван.
Отпадна предложението министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и председателят на ДАИТС да определят реда за съхранението и препредаването на тези данни. Те могат да изискват такава информация по реда на законите за СРС и НПК.
Промените в закона предвиждат, данните от електронните съобщителни мрежи да се съхраняват 12 месеца, а не както бе заложено - 24 месеца. Cрокът няма да може да бъде удължаван. Уточняваме, че не става дума за съдържанието на телефонните разговори и за текстовете в скайпа или електронната поща, а само за трафика.

Няма коментари: