неделя, 15 февруари 2009 г.

Инвестирай онлайн

Капитал - 47 стр.
Инвестирай онлайн



И в тежки за икономиката моменти инвестиции явно са възможни. Особено ако парите се влагат в компания, която работи на много малък пазар и почти всички вярват, че ще расте бурно, и то в недалечното бъдеще. В конкретния случай става въпрос за българската интернет компания "Инвестор.БГ" и за фондът за рискови инвестиции 3TS Cisco Growth Fund. Преди седмица той купи 16.77% от акциите на местната фирма за 2.5 млн. лв. Десет българи, сред които са и създатели на дружеството, са продали част от своите дялове на фонда. Те са направили шесткратна възвращаемост на инвестициите си спрямо 2004 г., когато дружеството излезе на борсата. Преговорите между двете компании са продължили шест месеца.
Кой е купувачът
Още през 2007 г. водещият производител на мрежово оборудване Cisco инициира създаването на фонд за рискови инвестиции в Централна и Източна Европа 3TS Cisco Growth Fund. И стана най-големият инвеститор в него. Другият участник, вложил значителни средства в начинанието, е инвестиционният фонд 3TS Capital Parnters. Сред неговите собственици са фондът за дялови инвестиции 3i и Sitra - националният финландски фонд за развойна дейност.
3TS Cisco Growth Fund стъпва за пръв път в България. Най-често фондът финансира предприятия в секторите телекомуникации, технологии и медии със суми между 1 и 4 млн. евро. Той има две други инвестиции в интернет в Източна Европа. Това са чешкият онлайн магазин mall.cz и полската агенция за интернет маркетинг ClickAd. Капиталът на фонда надхвърля 200 млн. евро. Възможно е той да инвестира и в други български компании. По неофициални данни като рекламни приходи "Инвестор.БГ" е третата по големина група от български сайтове. През 2008 г. компанията отчита 2.65 млн. лв. постъпления, или над 80% ръст спрямо 2007 г. Основно компанията е ориентирана към създаване на съдържание в интернет. "Инвестор.БГ" притежава сайта за запознанства aha.bg, портала за обмен на снимки snimka.bg, новинарските investor.bg, dnes.bg, портала start.bg и т.н. През есента на миналата година "Инвестор.БГ" сключи договор с Yahoo, според който българската компания доставя местна реклама на сайтовете на гиганта.
Защо сега
"Инвестор.БГ има прозрачен и добре ръководен бизнес", смята Йозеф Кьовер, инвестиционен директор в 3TS Capital Partners. "Уверени сме, че акциите на компанията ще се повишат в следващите години и затова инвестирахме [в нея]", допълни той. Кьовер обясни, че фондът няма специални планове за развитие на предприятието, тъй като е малък акционер. Най-вероятно 3TS Cisco Growth Fund няма да увеличи дела си, обясниха от българската компания. "Целта ни е да достигнем 20% пазарен дял в интернет рекламата до края на 2010 г. В момента държим 15% от него", отбелязва Любомир Леков, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ", пред "Дневник". Според Иван Иванов, мениджър на агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark, сделката е напълно логична. "Инвестор.БГ" е публично дружество с доста добри резултати и не мисля, че им е проблем да намират стратегически инвеститори", смята той. Според него предстоят още придобивания на дялове от български интернет компании. Причината е, че пазарът все още е по-малък, отколкото трябва да бъде. "В интернет имаме около 3 млн. души [в България], очевидно подценени като използване [от рекламодателите]", смята Владимир Жеглов, собственик на "Дир.БГ". Въпреки това приходите от интернет реклама за 2008 г. едва ли надхвърлят 18 млн. лв. по неофициални данни, което е между 3 и 5% от общия рекламен пазар. Затова потенциалът е огромен и по-ранното влизане в българската интернет реклама може да има стратегическо значение за инвеститори като 3TS Cisco Growth Fund.

Няма коментари: