сряда, 18 февруари 2009 г.

Световни марки раздават безплатни продукти, създават групи във "Фейсбук"

Класа - 11 стр.
Световни марки раздават безплатни продукти, създават групи във "Фейсбук"



Pizza Hut подарява пици, Соса Cola рекламира с Дъфи, Lipton ползва социални мрежи
На безплатни продукти, промотиране чрез популярни личности, ангажиране на потребителите в кампаниите, дори и на пряк контакт с почитателите си в социалната мрежа Faceboок залагат маркетинг специалистите на гиганти от хранително-вкусовата индустрия като Pizza Hut, Соса Cola, Lipton, Frito Lay в условията на криза. "Топлата" точка на Pizza Hut От вчера Pizza Hut даде старт на кампания, създадена от JWT, предаде сайтът Marketing Interactive. Потребителите В Сингапур могат да получат пица без да я заплащат, ако тя не е топла. Чрез това предложение Pizza Hut представя т. нар. "топла точка". Тя представлява чувствителен на топлина стикер, който променя цвета си от черен към бял, показвайки думата "топло". Стикерът ще бъде поставен във всяка кутия с пица, а от компанията обещават, че ако продуктът не е доставен топъл, не е нужно клиентът да заплаща стойността му. "По този начин целим да укрепим доверието на потребителите в нашата марка", коментира представител на Pizza Hut. Кампанията се разпространява по автобусни спирки, а слоганът й гласи: "С тази точка семейството ми може да се наслади на топла пица, ако трябва да работя до късно". На популярността на певицата Дъфи, която нашумя с хита Mercy, залага нова диетична кола на The Соса Cola Company, съобщи сайтьт prkernel. Премиерата на 60-секундния клип ще се състои по време на музикалните награди BRIT 2009. Кампанията ще представи младата изпълнителка заедно с други уверени жени. Клипът показва Дъфи на сцената пред публика, викаща я за бис. Преди да изпълни финалната си песен обаче тя вижда колело, подпряно зад сцената, качва се на него и излиза пееща I've got to be me на Сами Дейвис. Текстът на песента отразява и посланието на кампания - за правото на индивидуалност и контрол върху живота. Катрин Слейт, маркетингов директор на Coca-Cola за Великобритания коментира, че откакто марката е стартирала, винаги е наблягала на жените, техния начин на живот и цели и това ще продължава и в новите реклами.
Doritos c нова потребителска кампания
Подразделението на Pepsi Co., което произвежда чипсове и снаксове - Frito
Lay, също започва нова потребителска кампания. Тя ще се осъществи в Канада по модел на американската и се отнася до пускането на нов продукт на пазара, предаде Marketing Magazine. От тази седмица в северноамериканската страна се появи специална серия Doritos. На задната част на всеки пакет пише: "Doritos има нужда от нов рекламен гуру и плаща голяма сума за позицията. Ако искате длъжността, кажете ни какъв е вкуса на нашето ново предложение, изпратете идеята си на нашия сайт DoritosGuru.ca". След като участниците изпратят предложенията си, потребителите ще гласуват за петте най-добри онлайн. Тони Мата, вицепрезидент на маркетинга за Frito Lay Canada обясни, че са искали да създадат кампания, която да бъде "прозрачна" и насочена към тийнейджърската аудитория, защото младите са хората, които ценят честността в маркетинга. "Много марки искат да ангажират потребителите си, но винаги според своите правила", каза Мата.
Lipton общува с почитатели
Една от най-популярните марки чай в света - Lip: ton - също се стреми да комуникира пряко с потребителите си. Компанията производител Unilever Holdings е създала група в социалната мрежа "фейсбук" - "Аз обичам Lipton". В момента тя има около 80 члена. "Това, което харесваме във Facebook е, че дава възможност за създаване на общество, в което можем да достигнем до потребителите онлайн и да общуваме с тях", съобщи Джоузеф Тан - маркетингов директор в Unilever (Malaysia) Holdings за сайта Marketing Interactive, цитиран от prkernel. Lipton стартира и кампания в печатните медии в Сингапур за своето роудшоу Happy Happy Joy Joy, което ще продължи до края на март и има за цел да представи линията Lipton Milk Tea. Кампанията е създадена от Naga DDB с реклами в The Sun u Harian Metro.

Няма коментари: