вторник, 19 август 2008 г.

Класа - 11 стр.

Класа - 11 стр.
Атакуват онлайн реклами за избор на пол



Върховният съд на Индия пусна предизвестия до Google, Microsoft и Yahoo. Причината е, че IT гигантите рекламират продукти за избор на пола на ембрионите.
Жалбата внесе Сабу Матю Джордж, предаде БГНЕС. Той заяви пред "Ню Йорк таймс", че рекламите били целенасочено ориентирани към индийските потребители. По думите му всяка година в Индия се правят аборти на 900 000 женски ембриона. Модерните техники за проверка на пола на зародишите, като тази с ултразвук, стават все по-достъпни за всички социални прослойки в Индия.
Според Google съдът тепърва трябва да реши дали да приеме документите и да даде ход на делото, но интернет компанията е обещала да се запознае внимателно с доказателствата по случая. Активистите са успели да спрат подобни продукти, рекламирани в индийската преса, но компаниите все по-мащабно ги популяризират онлайн.
В документите по случая е изтъкнато също, че индийските телекоми и здравното министерство не са предприели мерки своевременно. Законодателството в страната държи отговорни доставчиците на услуги за съдържанието в интернет, освен ако те докажат, че не са били осведомени за естеството му или ако са направили всичко възможно, за да осигурят законността на това съдържание. В иска си срещу трите големи компании жалбоподателят претендира посочените сайтове с проблемни реклами да бъдат блокирани в Индия, докато не се съобразят със закона.

вторник, 19 август 2008 03:15:02

Няма коментари: