петък, 22 август 2008 г.

Конкурси заливат Интернет

Политика - 28 стр.
Конкурси заливат Интернет



Парични, предметни и ваканционни награди съблазняват потребителите
Интернет отдавна не е само информационен източник. В Мрежата всеки взима участие по най-различни начини. Креативността и талантът обаче започват да се ценят все повече във виртуалното пространство и поради тази причина изникват неизмерим брой конкурси на всякаква тематика и с всевъзможни награди.
В българското уеб-пространство съществуват няколко ежегодни конкурса.Тенденцията с конкурсите в Интернет изобщо тръгва от обикновени надпревари, състоящи се всяка година в" хартиен вид". Така национални конкурси за поезия или проза, които се организират от общини или читалища и за които доскоро се кандидатстваше само по" хартиената" поща, сега вече имат и онлайн -" клон". В тях може да се участва както по обикновената поща, така и по електронната.
Писатели
По настоящем текат около 10 големи литературни конкурса, обявени във виртуалното пространство. По-голямата част от тях имат за краен срок 15 септември. Такъв е конкурс "Развитие", който търси непубликуван български роман. По изрично настояване на журито, тази година освен ръкопис, трябва да се изпрати CD или дискета с текста в електронен формат. Голямата награда на конкурса е издаване на ръкописа и 5 000 лева. Конкурсът за Национална награда за детска литература " Петя Караколева" също е с краен срок 15 септември, но условието за участие е кандидатът да има новоиздадена книга през 2007 г. Традиционният поетичен конкурс" Свищовски лозници" за автори от цялата страна пък има няколко награди: Наградата за поезия "Николай Искъров" в размер на 250 лв, първа награда -150 лв; втора -100 лв; трета - 70 лв и две поощрителни по 50 лв. Резултатите ще бъдат обявени на 28 септември 2008 година, а крайният срок за получаване на творбите също е 15 септември. Конкурсът е напълно анонимен и всеки автор може да участва с по едно непубликувано стихотворение, изпратено в три еднообразни екземпляра в печатен вид на машина или в компютърна разпечатка. Ръкописи не се приемат. Всяко стихотворение се придружава от малък плик с имената и адреса на своя автор. Национален конкурс с краен срок 15 септември е и второто издание на „Яна Язова - Лом 2008". Възрастта, на която трябва да са кандидатите, е между 14 и 35 години, а жанрът на творбата им - разказ. Първата награда е в размер на 200 лв., втората -150, а третата -100 лв.
Тези и още много литературни конкурси непрестанно се обявяват, следят и обновяват на сайта bukvite.coM, койтое един от многото, специализирали се в писателския занаят във всички възможни аспекти.
Уебстраницата kafene.bg винаги излиза с интересни хрумвания. До края на август можете да се включите в техния конкурс за хайку. Правилата са да не се използват заглавия, стихчето да съдържа 17 срички, подредени на три реда в последователност пет-седем-пет срички и в стиха да не се съдържат рими. Такъв е видът на класическото хайку, идващо от Япония. Всеки може да изпрати до 5 стих-чета, а наградата е луксозно издание с хайку поезия.
Снимка
Фотоконкурсите са сред най-активните в Мрежата. Сайтът photostreetinfo събира непрестанно нови и нови фотографи - любители и професионалисти - които искат аудиторията да види техните снимки. Актуални фото конкурси са "Най-красивите места в България", "София", "Емоция", "Цветя", "Животни", "Колела", "Пътешествие", "Светлина", " Спорт"," Компютърно изкуство"," Модели", "Сватба", "Храна" и "Българскиритуали и обичаи", като крайният срок за участие в последния конкурс е 21 юни 2009 г. Най-оспорвана е надпреварата с "Най-красивите места в България", където участие са взели 132 кандидати, а желаещите да се включат могат да го направят до 5 септември. Наградата в повечето категории е електронен фотоалбум с професионални снимки или уебсайт + хостинг за 1 година на обща стойност 641,40 лв.
Други
Електронното списание" Аз-жената" също често пуска конкурси. В момента тече надпреварата "Здравословно и вкусно", чиято концепция е да оценява изпратените от читателите рецепти за ястия, които да бъдат хем вкусни, хем здравословни. Наградите са пасатор, сокоизстисквачка и тостер, а крайният срок -1 октомври 2008 г. До 1 ноември пък тече конкурсът им "Преди и след отслабването". "За участие снимайте се преди да отслабнете и след това отново, за да се види разликата. Изпратете ни двете снимки - от преди и след, придружени с вашите имена, град, възраст и кратко описание на това как отслабнахте.", приканват от изданието. Наградите са: 1 място - спа уикенд за двама, 2 място - дигитален фотоапарат, 3 място - тениска и сувенири.
На сайта archidea.bg пък се помещава Националният годишен конкурс "АрхИдея". Чрез гласуването по Интернет е определена една награда на публиката - " АрхИдея'2008 на публиката", а най-голямата награда (определяща се от жури) е статуетка "Феникс", грамота и екскурзия за двама до Египет и Йордания.

петък, 22 август 2008 04:24:30

Няма коментари: