събота, 30 май 2009 г.

AOL струва колкото 5% от Google?

Класа - 22 стр.
AOL струва колкото 5% от Google?



Осем години след обвързването на интернет компанията AOL с увеселителната компания Time Warner Inc. в сделка на стойност 124 млрд. долара пазарната й капитализация е наполовина на тази на Facebook Inc. и едва 5% от капитализацията на Google Inc. Най-голямата социална мрежа Facebook се оценява на около 10 млрд. долара въз основа на решението на Digital Sky Technologies да заплати 200 млн. долара за 1,96% дял в компанията. В същото време пазарната капитализация на най-голямата интернет търсачка в света - Google, възлиза на 129,7 млрд. долара.
На фона на тези цифри пазарната капитализация на AOL може да възлезе на около 6 млрд. долара, след като тя се отдели от Time Warner, според анализатори. Компанията пионер в достъпа до интернет посредством телефонни линии преживява тежки времена. За сравнение социалната мрежа за контакти Facebook е била основана едва
преди пет години от Марк Зукерберг, който е бил роден две години след основаването на AOL през 1983 г. Google също е относително млада компания, основана преди десет години от Лари Пейдж и Сергей Брин, като в момента е втората най-голяма компания по пазарна капитализация в САЩ, която не е член на индекса на сините чипове Dow Jones.

Няма коментари: