вторник, 26 май 2009 г.

Facebook и чатове превземат тв ефира

Класа - 1 стр.
Facebook и чатове превземат тв ефира

Инна ВАСИЛЕВА

Facebook и интернет комуникациите навлизат все повече в телевизионния ефир, като все повече използват социалната мрежа да общуват със зрителите си в реално време. Ако поискате да попитате нещо Милен Цветков, Слави Трифонов или Азис не е нужно да изпращате писма до редакциите им или да правите опити да се включите на живо по телефона. Достатъчно е да станете "приятели" във Facebook или да се включите в чато-вете на предаванията, за да споделите какво ви вълнува.
За пионер в ефирното приложение на социалната мрежа в родния тв ефир се счита Милен Цветков. Той се обърна към новата форма за комуникация още в "Часът на Милен Цветков", а след това пренесе модела и В "Здравей, България!". В променения сутрешен блок на Нова тв всеки ден намират място и популярни сайтове за видеообмен като You Tube u vbox7. "Много от зрителите ни са активни млади хора, които живеят динамично, ходят на работа и нямат възможност да звънят по телефона, за да се включат на живо. ", обясни главният редактор на "Здравей, България" Иво Тодоров. Той добави, че критиките са често срещани, но не и във вид на обиди и грубости.
Почитателите на състезанието "Бягство към победата", организирано от "Шоуто на Слави" по bTV, също могат да общуват на живо с участниците в предаването и с водещия чрез специален чат. "фенове на Слави Трифонов са направили и Facebook профил с името и лика на водещия, но чрез профила не може да се общува с него, а с почитателите, които са го направили", разказа за "Класа" сценаристът Иво Сиромахов.
Интернет в общуването използва и "Вечерното шоу на Азис" no TV2. Контакт в ефир с ексцентричния водещ може да се осъществи чрез видеовръзка в Skype. "По този начин се свързваме предимно със зрители в чужбина, които искат да разкажат историите си", коментира PR-ът на продуцентска къща "Олд скуул пръдакшънс" Нели Жекова. Освен Азис, и шоуто има страница във Facebook, на която всеки може да зададе въпросите си към екипа. Жекова обясни, че най-голям интерес в социалната мрежа има към рубриката на Мария Силвестър "Ток-шоу на токчета". Тя допълни, че и другите предавания на "Олд скуул пръдъкшънс",като "Стани богат" по Нова тв и "Жените" с Марта Вачкова по БНТ 1, не са безразлични към Face-book. "За нас това е възможност да си "сверим часовника" кое е интересно за хората и кое не, да получим обратна връзка", каза още Жекова.
Специална рубрика, посветена на Facebook има и в женското токшоу "На кафе" по Нова тв. За нея отговаря Зейнеб Маджурова от "Биг брадър 1". Пред "Класа" тя сподели, че идеята за ползване на модната и у нас социална мрежа в ефир е дошла от зрителите. Рубриката се излъчва всеки четвъртък, но понякога и извънредно, както например в понеделник, заради участието на министъра на образованието Даниел Вълчев.

Няма коментари: