неделя, 24 май 2009 г.

ЕБВР инвестира в медии и софтуер у нас

lev.bg - Финанси
ЕБВР инвестира в медии и софтуер у нас



Икономистите и всички, които правят бизнес казват, че във време на криза в добра позиция е онзи, който има кеш. Един такъв инвеститор с пари в брой се явява Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя може да се окаже най-големият индивидуален вложител в икономиките на Източна Европа през тази година с планирани 7 млрд. евро за 30 страни. Една от тях е България.
Неочаквано този път парите са предназначени основно за инвестиции в софтуерни и телекомуникационни компании и медии. Банката неотдавна стана инвеститор във ВАЦ чрез регистрирана в Германия компания. За разлика от други инвеститори обаче ЕБВР дава заеми или пък придобива временно до 35% от дадена компания и после се оттегля.
Да очакваме ли нови трансфери на медийния пазар този път с основен играч банката? Ето какво каза Никълъс Джефри, старши консултант „Инвестиране и стратегическо планиране”, който прекара шест месеца в България, за да проучи в кои фирми си струва да се инвестира:
Спрели сме се на около 10 компании, като се надяваме, че ще успеем да инвестираме в половината от тях. Те ще бъдат в секторите телекомуникации, технологии, медии. Повечето от телекомите всъщност не се нуждаят реално от подкрепата на банката в момента, но се фокусираме в малки и средни предприятия, на които да помогнем да разширят пазара си.
Вие ли избирате компаниите, в които да инвестирате или те също могат да предлагат проекти?
Най-големият ни проблем е, че сме добре пазени в тайна, защото много малко хора знаят, че сме въвлечени в технологични компании, например. И сега ние обявяваме, че сме тук, имаме пари и че търсим възможности да инвестираме. Компаниите също могат да ни търсят. Имаме запитвания от целия регион.
Имате ли предпочитания в какъв тип медии да инвестирате – печатни, радио, телевизия?
Ние нямаме претенции в какъв вид медия бихме инвестирали. имаме големи инвестиции извън България в печатни издания. Имаме и в радио и телевизия, които се справят добре. Предпочитаме да са независими, а не притежавани от правителството. И също да се разпространяват и в селските райони, а не само в градовете.
Да кажем инвестирате дадена сума в медия, колко време подкрепяте бизнес плана?
Има два начина – даваме заем или ставаме собственик на част от акциите, но никога не взимаме мажоритарен дял - до 35 на сто, така че никога не контролираме медията. Оставаме до 5, максимум 7 години, като даваме възможност бизнесът да се развива и да остане печеливш.
Когато това стане чрез придобиване на дял, месите ли се в редакционната политика?
Не, тъй като сме миноритарен акционер. Ние не се включваме в политиката и управлението, това си остава приоритет за редакционния борд. Предпочитаме независима медия, затова държим собствеността да е такава, че да не ни въвлича в партийни интереси. Работим в много страни и трябва да сме политически неангажирани.
Когато решите да се оттеглите, как се разделяте с придобития дял?
ЕБВР е комерсиална банка и разчитаме на възвръщаемост. Когато решим да излезем - мениджмънтът купува дела на банката, или пък се продава на друга компания или пък го продаваме на капиталовия пазар.
Какви цели преследвате, инвестирайки в медии?
Две неща. Тъй като сме банка за възстановяване и развитие, ние имаме няколко различни изисквания. Едно от тях е добра възвръщаемост за компанията и за нас, но ние никога не определяме цените. Второто, да се подобри управлението.
23.05.2009 г.

Няма коментари: